Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Private channels in Teams

4 dingen die je moet weten

Eindelijk zijn ze er! Privé kanalen in Microsoft Teams. Dit betekent dat je binnen een team nu de mogelijkheid hebt om op kanaal niveau mensen wel of geen toegang te geven. Het grote voordeel? Je hoeft niet meer voor elke samenwerkgroep een apart team aan te maken. Maak bijvoorbeeld binnen een team van een afdeling een apart kanaal waar teamleiders onderling communiceren. Je hebt zo minder Teams nodig, wat zorgt voor meer overzicht.

Enthousiast geworden? Wij ook! In deze blog vertellen we je 4 belangrijke dingen die je zou moeten weten voordat je met “private channels” aan de slag gaat:

Lid van private channel = lid van team

Om lid te kunnen worden van een privé kanaal moet je ook lid zijn van het team. Dat betekent dat mensen buiten je team, geen lid kunnen worden van het privé kanaal. Wil je samenwerken met een klant (of andere externe)? Dan is het vaak handiger om informatie bestemd voor de klant in de openbare kanalen te plaatsen en informatie die je af wilt schermen in een privé kanaal.

Blog - private-channels-in-teams - in text image

Teameigenaren hebben beperkte rechten

Wanneer een privé kanaal is aangemaakt, kan het zijn dat een teameigenaar geen lid is van het privé kanaal. Als dit het geval is, ziet de team eigenaar het privé kanaal wel in zijn overzicht van kanalen staan, maar heeft hij verder geen inzage. Voor teamleden – die geen toegang hebben tot het privé kanaal – is dit kanaal volledig verborgen.

Wil je voorkomen dat teameigenaren uitgesloten worden van privé kanalen? Stel dan even in dat alleen teameigenaren privé kanalen aan mogen maken.

SharePoint navigatie

Voor een privé kanaal wordt automatisch een aparte SharePoint sitecollectie gecreëerd. Dit is gedaan omdat eigenaren van het team anders nog steeds bij de privé bestanden kunnen komen. Aandachtspunt hierbij is dat je eenvoudig van privé kanaal sitecollectie naar team sitecollectie kunt navigeren door middel van een linkje. Andersom (van team sitecollectie naar privé kanaal site collectie) is dit linkje helaas niet aanwezig. Dit kan wat verwarrend zijn.

Gebruik alleen een privé kanaal als het echt nodig is

Denk goed na voordat je een privé kanaal aanmaakt. De kracht van Teams is dat alles makkelijk te vinden en toegankelijk is voor iedereen. Alleen als de informatie écht niet gezien mag worden door anderen, is een privé kanaal een goede oplossing voor je.

Privé kanalen zijn een mooie toevoeging aan Microsoft Teams. Het helpt de wildgroei aan teams terug te dringen waardoor jij weet waar je wat kunt vinden. Wil je meer weten over Teams of een training volgen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen of te bellen naar 085 – 489 10 08.