Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Praktische toepassingen van Mixed Reality in het bedrijfsleven

Een technologie waar Microsoft een grote toekomst in ziet en enorme stappen in maakt, is Mixed Reality. Deze technologie is een combinatie van de werkelijke wereld met de virtuele wereld. Mixed Reality wordt gecreëerd door het opzetten van een HoloLens. De HoloLens projecteert de virtuele wereld in de werkelijke wereld. Video, beeld, geluid en hologrammen worden gekoppeld aan bestaande objecten in de werkelijke wereld. De HoloLens is ontworpen om mensen in je organisatie te helpen leren, communiceren en op een effectieve manier samen te werken. Functionaliteiten hiervan zul je steeds geavanceerder in Office 365 gaan terugzien. We geven je in deze blog een aantal toepassingen van de HoloLens en de 3D-SharePoint omgeving met voorbeelden hoe dit je in praktijk kan helpen.

HoloLens Layout 3D-ontwerpen

Met Microsoft Dynamics 365 kun je de HoloLens al voor verschillende doeleinden gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de HoloLens Layout. Hiermee kun je met de HoloLens 3D-ontwerpen vanuit je laptop in een fysieke ruimte plaatsen als hologram.

Op deze manier zie je objecten niet meer alleen in 3D op je laptopscherm, maar kun je daadwerkelijk zien hoe objecten in 3D in de ruimte staan waar je ze wil plaatsen. Deel het hologram live met stakeholders en beslis of het design en de plaatsing in de ruimte aan de vereisten voldoen. Zoals je in onderstaande afbeelding ziet, kan met de HoloLens precies geprojecteerd worden hoe een inrichting van de winkel eruit gaat zien. Een waarheidsgetrouwe projectie vergemakkelijkt de beslissing.

Case HoloLens Remote Assistent

Een andere mogelijkheid van de HoloLens is de HoloLens Remote Assistent. Met deze functie kijk je remote mee met je collega’s die op locatie zijn bij de klant. Je kunt op afstand hulp bieden door middel van instructies of documenten, zodat zij het probleem op locatie op kunnen lossen. Een voorbeeld: je zit op kantoor en een collega is bij een klant om een gecompliceerd technisch probleem op te lossen. Ze heeft informatie nodig die ze bij de klant op locatie niet heeft. Ze zet de HoloLens op en nodigt je via de HoloLens uit om live mee te kijken. De HoloLens projecteert de ruimte waarin je collega zich bevindt. Je kijkt mee via je laptop en geeft aanwijzingen om het probleem op te lossen. Als je collega documenten nodig heeft, verstuur je deze en kan je collega deze documenten direct via de HoloLens openen. Je collega projecteert het document op de HoloLens en werkt tegelijkertijd aan het probleem. Ook kun jij tegelijkertijd aanvullende instructies geven. Door deze nieuwe manier van samenwerken, los je sneller en efficiënter problemen op en bespaar je kosten.

SharePoint in 3D-omgeving

Ook in SharePoint is het mogelijk om Mixed Reality te verwerken. Met SharePoint Spaces kun je data, bestanden en documenten in SharePoint in 3D benaderen. SharePoint Spaces biedt een geheel nieuwe ervaring, omdat je vanuit elke hoek de content in 3D kunt bekijken. De combinatie van SharePoint en Mixed Reality stelt iedereen in staat om visueel aantrekkelijke omgevingen te creëren die op ieder device beschikbaar zijn.

Bouw bijvoorbeeld een site zoals hieronder weergegeven in een 3D-omgeving die voorzien is van omgevingsgeluiden, achtergrond en belichting. Organisaties kiezen bijvoorbeeld voor SharePoint Spaces om data real-time te visualiseren, ter ondersteuning van het onboarding proces van nieuwe medewerkers, om de productcatalogus in 3D te weergeven en om ondersteuning te bieden in de vorm van 360 graden productvideo’s.

Het moderne werkleven is jouw toekomst

Mixed Reality is onderdeel van de overgang van de digitale werkplek naar het moderne werkleven. Over vijf jaar zijn Artificial Intelligence, Mixed Reality en Modern Worklife niet meer weg te denken uit onze dagelijkse werkzaamheden. In de whitepaper ‘Van digital workplace naar modern worklife’ geven we je praktische adviezen en voorbeelden van wat de ontwikkelingen betekenen voor jou en je collega’s. Download de whitepaper hier.