Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Praktijkcase Maxima Medisch Centrum

Ziekenhuis MMC is met moderne ICT in control

De ICT bij het Máxima Medisch Centrum is niet stil blijven staan. Om in te kunnen spelen op alle veranderingen in de zorg en te voldoen aan alle eisen, heeft het ziekenhuis haar infrastructuur verder ontwikkeld. Deze praktijkcase maakt duidelijk welke stappen zijn genomen voor een toekomstbestendige ICT-omgeving en wat de voordelen zijn.

Maximale flexibiliteit en controle door modernisering ICT
Het Máxima Medisch Centrum (MMC) is in 2002 ontstaan uit de fusie van twee ziekenhuizen en heeft een locatie in Eindhoven en één in Veldhoven. De vaste partner van MMC heeft destijds een stevig, toekomstbestendig ICT-fundament neergezet. Hierbij maakten ze gebruik van hun eigen 4-Lagen Model. De samenwerking tussen de fusiepartners is aanzienlijk verbeterd door de integrale ICT-omgeving. In 2006 is een volgende stap gezet door virtualisatietechniek en software streaming toe te passen voor de verdere centralisatie van het beheer. Introductie van de zogenoemde ‘Medium Client’ werkplek maakt centrale werkplekontsluiting mogelijk in combinatie met gecontroleerd gebruik van de lokale rekenkracht van de desktops – een grote stap voorwaarts, omdat er zo een goede controle en inzicht is op het beheer en gebruik van de vele (zorg)applicaties. Gebruikers profiteren omdat ze niet meer afhankelijk zijn van werkplek en locatie.

Financiële voordelen van de aanpak van Máxima Medisch Centrum zijn onder meer:

  • Inperking van de wildgroei aan werkplekken, applicaties en servers
  • Betere mogelijkheden om integrale ziekenhuissystemen, zoals EPD en e-ZIS, uit te rollen over alle locaties
  • ICT-voorzieningen voor kantoorautomatisering en medische techniek zijn geïntegreerd

Toekomstbestendig, in control én kostenbesparingen
Ook de storage is anders geregeld. Het Agfa Impax tapeopslagsysteem is gemigreerd naar de bestaande storageomgeving. Maar daarnaast past het ziekenhuis ‘storage tiering’ toe, dat wil zeggen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen bedrijfskritische data en minder kritische systemen. Dit levert een kostenvoordeel op, omdat voor minder kritische systemen gebruik wordt gemaakt van een goedkopere opslagmethode. Omdat beide omgevingen wel onderdeel zijn van hetzelfde platform, kunnen ze centraal beheerd worden. Het volgende punt waar MMC aandacht aan gaat besteden is uitwijk en disaster recovery. Lees verder over de succesvolle modernisering van de ICT bij een ziekenhuis.

 

Download de whitepaper
Download