Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Praktijkcase Gemeente Barneveld

Gemeente Barneveld: mid office verbetert service

Bij de gemeente Barneveld staan burgers en ondernemers centraal. Met het motto ‘Barneveld luistert, zegt en doet’ wil de gemeente haar ‘klanten’ zo goed mogelijk bedienen. ICT speelt hierbij een heel belangrijke rol. In deze praktijkcase vertelt systeembeheerder Marco Mulder over de vooruitstrevende aanpak van gemeente Barneveld.

Mid office om elektronische dienstverlening te faciliteren
Gemeente Barneveld is een middelgrote gemeente bestaande uit 9 dorpen en in totaal ongeveer 51.000 inwoners. Er werken circa 500 mensen bij de gemeente. De ICT-afdeling bestaat uit 14 medewerkers en is verantwoordelijk voor betrouwbare, veilige en flexibele ICT. Nog niet alle 34 interne processen zijn geautomatiseerd, in 2009 is een start gemaakt met de eerste zeven. De uitdaging zat hem met name in een vlekkeloze koppeling tussen front- en backoffice. De volgende stap was de inrichting van een mid office, de koppeling van elektronische dienstverlening aan de interne processen.

Voorbereidingen voor inrichting mid office
Doel van een midoffice is om aanvragen en meldingen van burgers en klanten die binnenkomen via de website (front office) automatisch uit te zetten naar de juiste medewerkers (backoffice). Barneveld is een van de eerste gemeenten in Nederland die een mid office project zijn gestart. Via een openbare aanbesteding is gekozen voor een leverancier en er was ook al een start gemaakt met de modernisering van de werkplekken en de beveiliging. Er was zelfs al hardware voor storage aangeschaft, toen de gemeente in aanraking kwam met een andere leverancier. Het gepresenteerde 4-Lagen Model en de klik met de mensen sprak de gemeente zo aan, dat uiteindelijk besloten is om het hele project onder te brengen bij de nieuwe leverancier.

Gemeente Barneveld is erg te spreken over het verloop van het project en de resultaten: de dienstverlening aan burgers is behoorlijk verbeterd. De pluspunten zijn:

  • Snellere processen
  • Snel en eenvoudig gegevens inzien
  • Snellere afhandeling
  • Betere communicatie

Lees verder over het mid office project bij gemeente Barneveld en het effect op de dienstverlening.

 

Download de whitepaper
Download