Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Patiëntinformatie veilig stellen met cybersecurity

Het C-Suite strijdplan voor cyberbeveiliging in de zorgsector

De samenleving wordt steeds moderner. Door deze modernisering is het voor zorginstellingen een noodzaak geworden dat de cybersecurity goed op orde is. Een van de waardevolste bezittingen van zorginstellingen is informatie en de criminelen die hier op uit zijn zullen alles op alles zetten om deze informatie in handen te krijgen. Naarmate meer patiëntendossiers worden uitgewisseld en toegevoegd nemen de potentiële risico’s in de cybersecurity toe.

Wet bescherming persoonsgegevens

Op 1 januari 2016 is de Wet bescherming persoonsgegevens ingegaan. Door deze wet zijn Nederlandse bedrijven en organisaties wettelijk verplicht om datalekken meteen te melden bij het AP (Autoriteit Persoonsgegevens). Dit geldt ook voor zorginstellingen en andere organisaties in de zorgketen. Wanneer dit niet wordt gedaan kunnen de boetes oplopen tot 860.000 euro.

Zwakste schakel

Als het gaat om IT-beveiliging zijn de medewerkers van de organisatie zijn de zwakste schakel. Deze zwakke plekken zijn voornamelijk terug te vinden in het wachtwoordgedrag, de trucs om in- en uit te loggen te vermijden en het gemak waarmee op dialoogvensters en e-mails wordt geklikt door de medewerkers. De meest voorkomende aanvalsmethodes van kwaadwillende zijn:

  • Phishing
  • Spearfishing
  • Whaling
  • Zoekgeraakte of gestolen apparatuur
  • Wachtwoordlijsten die niet versleuteld zijn

De whitepaper
Download de whitepaper waarin dieper wordt ingegaan op de risico’s die organisaties lopen als het gaat om cybercriminaliteit. Ook wordt dieper ingegaan op het analyseren van zwakke plekken binnen de organisatie, de oorzaken hiervan en wat de organisatie kan doen om het tegen te gaan. De whitepaper is geheel vrijblijvend te downloaden.

 

Download de whitepaper
Download