Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Papierloos kantoor? Zo wordt het werkelijkheid

Waarom moeten we digitaliseren?

Waarom zou je toe willen werken naar een papierloos kantoor? Dat is de centrale vraag in deze whitepaper. Het zijn zowel interne als externe factoren die organisaties motiveren om volledig papierloos te gaan werken. Verschillende redenen om te digitaliseren hebben de revue al gepasseerd. Zo beweren voorstanders dat het veiliger is, er komt meer fysieke ruimte op kantoor, het is beter voor het milieu, je hebt een beter overzicht en informatie wordt toegankelijker en gemakkelijker te raadplegen.

Volledig papierloos werken in werkelijkheid

De digitalisering is al aan de gang sinds de jaren ’80. Toch zijn we anno nu nog steedsniet volledig digitaal. Ondanks de brede acceptatie van papierloos werken, is er een grote discrepantie tussen het ideaalbeeld van een volledig papierloos kantoor en de werkelijkheid. Vandaag de dag zijn veel organisaties nog altijd afhankelijk van papier, met alle nadelen van dien. Uit onderzoek blijkt dat:

  • in 65% van de ondervraagde organisaties documenten als contracten, orders, bestellingen etc. ondertekend worden op papier.
  • 37% van de respondenten geeft zelfs aan dat hun kantoor gedomineerd wordt door stapels papier en papieren processen.

Hoe ver is de digitalisering van jouw organisatie?

De digitale transformatie houdt niet op wanneer het papier uit de kantoren is verdwenen. Sterker nog, dan begint het pas! Het papierloos maken van de organisatie is eigenlijk de eerste stap in een transformatieproces naar een andere manier van werken. Bij deze stap moet het dus niet ophouden. Lees verder om erachter te komen wat de huidige staat is van de digitalisering en wat je organisatie kan doen om te digitaliseren.