Open source: delen en gebruiken
Tijd voor openheid en samenwerken
Nog niet zo heel erg lang geleden kocht je software en mocht je in geen geval zelf rommelen in de broncode. Software werd helemaal dichtgetimmerd en softwareleveranciers hielden de touwtjes stevig in handen. Alleen zij konden (en mochten) de broncode aanpassen. Maar tijden veranderen en steeds meer softwareontwikkelaars kiezen ervoor om hun broncode openbaar te maken en te delen. In deze laatste editie van de reeks Survival of the Smartest lees je daarom meer over open source.
Wat is open source?
“Open source of open bron beschrijft de praktijk die in productie en ontwikkeling vrije toegang geeft tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct. Het opensourcemodel staat toe dat verschillende agenda's en productiebenaderingen tegelijk worden gebruikt, in tegenstelling tot de meer gecentraliseerde ontwikkelmodellen die meestal gebruikt worden voor propriëtaire software. De samenwerkende ontwikkelaars kunnen daarbij behoorlijk zelfstandig werken, zonder te veel centrale sturing. Hierbij komen eindproducten en de daaraan ten grondslag liggende basismaterialen (bijvoorbeeld ontwerpen, beschrijvende documentatie en dergelijke), vrij ter beschikking voor het publiek.”
Bron: Wikipedia
Een nieuwe manier van denken, een nieuwe realiteit
In deze whitepaper lees je onder andere meer over:
- Open source betekent afscheid nemen van gesloten softwareapplicaties en vendor lock-ins
- De stijgende populariteit van open source
- Verschuiving van bezit naar gebruik
- De stap naar open source vereist een open organisatie
- Voordelen van samenwerken in een community
- Welke state of mind hebben we nodig bij open source?
Ben jij ook benieuwd naar deze (r)evolutie op het gebied van softwareontwikkeling? Wil je weten of jij al de juiste mindset hebt om aan de slag te gaan met open source? Dat lees je in dit laatste trendrapport uit de reeks Survival of the Smartest.