Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Onterechte angst

Bescherming van de Europese data tegen Amerika

Er komt steeds meer aandacht voor het schenden van de privacy. Amerika is steeds meer in het nieuws, dat ze zouden rondsnuffelen en graaien in Europese data. Ook politici schetsen dit beeld en benadrukken het vooral. Europa zou beschermd moeten worden tegen het ‘slechte’ Amerika. Is dit nu een beeld wat terecht is? In deze column geeft Menno Weij zijn visie vanuit een juridisch perspectief.

Volgens GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini zou de Europese cloud de enige manier zijn om Europese gegevens te beschermen tegen ‘Amerikaanse datagraaierij’. VVD-kamerlid Bart de Liefde lanceerde het idee dat Nederlandse bedrijven vertrouwelijke informatie moeten opslaan bij Nederlandse clouddienstverleners. Het Europese parlement maakt zich vooral zorgen over de veiligheid van de persoonsgegevens, de onthulling dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten gegevens aftappen in de cloud maakt de zorg nog groter.

Het tweede punt is dat de Amerikaanse overheid maar lukraak in onze gegevens zou graaien. Amerikaanse afluisterschandalen en spionagepraktijken is een verwijzing naar PRISM en/of de Amerikaanse Patriot Act. Wat kunnen we hier als Europa mee en aan doen? Lees in de column meer over deze discussie.

Download de Column
Lees in deze column de visie van Menno Weij vanuit een juridisch perspectief op een zeer recent onderwerp, het snuffelen en graaien van Amerika in Europese gegevens. Hoe steekt het in elkaar? Download nu vrijblijvend de volledige column ‘Onterechte angst’

 

Download de whitepaper
Download