Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Onderneming kopen? Zo wordt het een succes

4 tips bij het kopen van een onderneming

Gaat u een onderneming kopen? Het (ver)koop proces is geen sinecure. Bij de meeste overnames duurt dat dan ook minstens een half jaar en in die periode ligt de onderneming uiteraard niet stil. Voor u als koper is het dus zaak om gedurende het hele aankoopproces goed vinger aan de pols te houden. Met deze tips bent u al een eind op weg.

  1. Eis zekerheden bij garanties en vrijwaringen
  2. Houd de overname adviseur in de hand

Benieuwd naar de overige 2 tips? U leest ze uitgebreid in deze gratis whitepaper.

Tip 1: Vraag om zekerheid bij garanties en vrijwaringen

In de onderhandelingen over de koopovereenkomst zijn garanties en vrijwaringen een belangrijk onderwerp. U wilt er als koper op kunnen vertrouwen dat gegevens volledig en juist zijn en niet later, als de transactie achter de rug is, voor onaangename verrassingen komen te staan. Neem daarom de tijd om garanties en vrijwaringen goed vast te leggen en vraag om zekerheid aan de verkoper zodat u in geval van claims niet met lege handen staat.

Tip 2: Houd de overname adviseur in de hand

Zorg ervoor dat de overname adviseur zich – net zoals de andere betrokken adviseurs – focust op de belangrijkste zaken. Het doel van de overname adviseur is ervoor zorg te dragen dat de transactie een succes wordt. Tevens kan hij u een goed beeld geven van de reële waarde van de onderneming. Deze kan afwijken van de waarde die het bedrijf in de ogen van de huidige eigenaar heeft. Het komt maar zelden voor dat de verkopende en de kopende partij het eens zijn over de waarde en verschil van inzicht is vaak nodig om een transactie tot stand te laten komen.

4 tips bij een onderneming kopen

Wilt u meer informatie over zekerheid bij garanties en vrijwaringen, of het managen van de overname adviseur? Deze tips worden verder toegelicht in de whitepaper “4 tips voor het kopen van een onderneming”. Ook worden twee andere tips voor een succesvolle overname hier uitgebreid besproken. Download de whitepaper hier direct.