Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Omnichannelstrategie essentieel door opkomst nieuwe verkoopkanalen

Wat zijn de uitdagingen van een omnichannelstrategie?

De hedendaagse consument maakt zelf de keuze via welk verkoopkanaal hij of zij producten aanschaft. Om als retailer de concurrentiepositie te behouden is het dan ook belangrijk om nieuwe verkoopkanalen aan te boren. Dit kan een grote uitdaging zijn, maar u kan het ook zien als kans om te profiteren van het nut van nieuwe technologie.

Als een consument gebruik maakt van meerdere kanalen en apparaten tegelijk, noemen we dit ook wel: omnichannel. Een multichannel- consument besteedt gemiddeld 15-30% meer dan een singlechannel- consument en een omnichannel- consument doet daar nog eens 20% bovenop. Om goed in te kunnen spelen op deze omnichannel-consument is een omnichannelstrategie een belangrijk onderdeel voor uw organisatie.

3 uitdagingen bij een omnichannelstrategie

Doordat consumenten veeleisender zijn geworden is het belangrijk dat de online-ervaring in het verlengde ligt van de offline-ervaring. Toch zijn veel retailers nog niet voorbereid op omnichannel. Het verbinden van de verschillende verkoopkanalen en het inspelen op klantervaringen en wensen is nog een uitdaging. Deze whitepaper beschrijft de 3 meest voorkomende uitdagingen bij het opzetten van een omnichannelstrategie. Deze uitdagingen zijn:

1.      Aanwezig zijn op het voorkeurskanaal van de consument

Waar bevindt de klant zich? De fysieke winkel is voor veel consumenten nog steeds een belangrijk verkooppunt. Toch richt een consument zich ook steeds vaker op de digitale kanalen.

2.      De koopervaring personaliseren

De consument wil een persoonlijke en unieke koopervaring gebaseerd op smaak en voorkeur. Een gesegmenteerde koopervaring heeft een directe invloed op de aankoop.

Gepersonaliseerde berichten
Figuur 1: Gepersonaliseerde berichten

3.      Alle verkoopkanalen verbinden

Consumenten maken gebruik van meerdere verkoopkanalen. Daarom is het belangrijk om deze verschillende verkoopkanalen met elkaar te verbinden voor een complete integrale ervaring.

Hoe nu verder?

Als u niet aanwezig bent op het voorkeurskanaal van uw potentiële klant, de winkelervaring niet personaliseert en niet alle verkoopkanalen samen laat komen, is er geen omnichannelstrategie. Daarom is het essentieel om de juiste technologie te kiezen. Momenteel is er geen toekomst meer voor een retailer die niet zorgt voor een omnichannelstrategie. Speelt u niet op tijd in op deze behoefte, dan kan het zijn dat u uw concurrentiepositie verliest. Ga aan de slag met de handvatten die in deze whitepaper worden geboden en ontwikkel een plan van aanpak.