Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Nutanix kondigt nieuwe release Acropolis (4.6) aan

Nutanix, leverancier van hyperconverged infrastructuur, heeft begin deze maand de release aangekondigd van een nieuwe Acropolis versie. De release bevat enkele grote veranderingen ten opzichte van de 4.5.x release en nieuwe functionaliteiten die bijdragen aan de totstandkoming van een ‘invisible datacenter’, één van de uitgangspunten van Nutanix. In deze technische blog zetten wij de grootste veranderingen voor u op een rijtje.

Opnieuw een performanceverbetering!
Opvallend aan de nieuwe release van Nutanix Acropolis is dat er wederom een flinke performanceverbetering wordt beloofd. Met het doorvoeren van 25 verbeteringen aan de software, behaalt Acropolis een tot vier keer betere performance. Dit is met name te danken aan verbeteringen aan de metadata caching en aan de write cache.

Ook functioneel gezien zijn er een flink aantal wijzigingen doorgevoerd in Acropolis 4.6. Hieronder vindt u de belangrijkste.

One-click Hypervisor conversion
Een one-click hypervisor upgrade binnen Nutanix is natuurlijk niets nieuws. Binnen Prism was dit al langer mogelijk, maar in Acropolis 4.6 bestaat nu de mogelijkheid om een geheel cluster te converteren van VMware ESXi naar Acropolis Hypervisor (AHV). Deze actie gaat volledig geautomatiseerd, waarbij tijdens de conversie zelfs de virtio drivers automatisch geïnstalleerd worden in de virtuele machine.

Op het moment van schrijven is het nog niet helemaal duidelijk wat de mogelijke beperkingen zijn van dit proces (bijvoorbeeld besturingssysteem, aantal CPU’s etc.), maar bovenstaande optie is duidelijk een doorbraak binnen Acropolis! Deze functionaliteit biedt organisaties de kans om snel, voordelig (het bespaart uiteindelijk een hoop manuren op een migratieproject) en met minimaal risico te migreren.

De verwachting is dat de one-click Hypervisor conversion, nu alleen nog mogelijk van ESXi naar AHV, snel beschikbaar komt voor migraties van Micrsoft Hyper-V naar AHV (en vice versa) en ESXi naar Hyper-V.

Overigens werkt Nutanix op dit moment aan de mogelijkheid om ook back-up en disaster recovery uit te voeren naar een andere hypervisor dan de source hypervisor. Zo kunt u de keuze maken om uw productie-omgeving te laten draaien op VMware ESXi, terwijl uw DR-site draait op Acropolis Hypervisor. Hiermee bespaart u licentiekosten voor de DR-site.

Acropolis storage
Nieuw in versie 4.6 is Acropolis Distributed Storage Fabric. In deze storage-architectuur zitten interessante features, die het leven van een administrator een stuk aantrekkelijker maken.

Zo wordt bijvoorbeeld de Self-Service restore mogelijk gemaakt. Klanten kunnen zelf individuele bestanden terugzetten van snapshots, zonder dat de system administrator daarvoor nodig is.

Volumegroepen maken het mogelijk dat volumes als iSCSI target worden gepresenteerd aan virtuele machines. Dit is met name interessant voor applicaties als Microsoft Exchange. iSCSI volumes zijn nodig voor het krijgen van officieel support van de vendor.

Integratie met andere infrastructuren
Voor deze nieuwste release is ook hard gewerkt aan de integratie met andere infrastructuren. Zo is er nu eenvoudige integratie met Openstack infrastructuren vanuit Nutanix. Met de samenwerking tussen beide technieken kan er gebouwd worden aan een private cloud. De mogelijkheden op het gebied van schaling zijn enorm met Nutanix en Openstack gecombineerd.

Ook voor Citrix XenDesktop in combinatie met Acropolis Hypervisor zijn er positieve berichten. Vanuit XenDesktop 7.6 is er nu middels de Citrix Power Management plug-in complete lifecycle management beschikbaar voor de virtuele machines op AHV. Automatische startup en shutdown voor virtual machines is nu ook als feature toegevoegd voor Acropolis Hypervisor.

Prism Pro
Naast de veranderingen binnen Acropolis heeft Nutanix aangekondigd te komen met een nieuwe variant van Prism. De huidige Prism interface houdt dezelfde functionaliteit, maar krijgt de naam Prism Starter. Daarnaast komt een uitgebreidere variant op de markt met de naam Prism Pro.

De Prism Pro variant is gelicensieerd per node en biedt naast de standaard functionaliteiten (Single Site Management, Prism Central en Proactive Alert Analysis) natuurlijk wat extra’s. Zo kunt u eigen dashboards creëren en geeft deze variant meer inzicht in trends als ‘Wat doet de capaciteit van het cluster over de laatste maanden?’. Met deze informatie is het mogelijk om vanuit de beheerinterface aanbevelingen te doen over eventuele uitbreidingen van de clusters. Een 60-dagen trial versie van Prism Pro is beschikbaar voor alle klanten.

Conclusie
De 4.6 release van Acropolis laat zien, dat er nog voldoende ontwikkeling is binnen de software. Er wordt immer gewerkt aan een betere performance, nieuwe features worden ontwikkeld en zeker ook wordt er steeds meer integratie gezocht met andere technieken.

Wat ook duidelijk wordt, is dat Nutanix vol inzet op het gebruik van de (eigen) Acropolis Hypervisor. Bijna alle nieuwe features komen het eerst beschikbaar voor AHV en in latere releases wordt pas support voor andere hypervisors toegevoegd.

Nutanix Acropolis 4.6 is vanaf vandaag beschikbaar!

Enthousiast geworden over Nutanix en de nieuwe features van Acropolis? Neem dan contact op met ICT-Partners. Onze consultants adviseren u graag over de mogelijkheden van Nutanix binnen uw organisatie.