Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Nieuwe technologie in het onderwijs: De HoloLens

Paulien Lakeman, relatiemanager bij SLBdiensten, vertelt u in haar blog over de HoloLens. Wat is het eigenlijk en wat kan je ermee in het onderwijs? In het najaar van 2016 hebben we tijdens de Microsoft Inspiratiedagen een heleboel mensen mogen enthousiasmeren en inspireren over de mogelijkheden van Microsoft-technologieën. Als relatiemanager had ik het genoegen om al deze bijeenkomsten bij te wonen en met bestuurders, ICT-ers en docenten in gesprek te gaan over deze technologieën en de opportunity’s die ontstaan voor ICT in het onderwijs en lesgeven in de klas. En hoewel ik veel mensen heb mogen spreken, moest ik het nakijken geven aan mijn buurman een tafel verderop. Want zodra de presentaties waren afgelopen, stroomden de menigte in grote getalen richting zijn tafel, vaak met een lange wachtrij tot gevolg. Een wachtrij in de Efteling was er niks bij, het enige wat ontbrak waren de bordjes met wachttijden. Op deze tafel presenteerden we in samenwerking met onze partner Breinwave de Microsoft HoloLens. Aan animo voor de HoloLens geen gebrek, maar wat is de HoloLens en wat kan de HoloLens betekenen voor het onderwijs?

Virtual-, Augmented-, en Mixed reality?

Een virtuele werkelijkheid, de letterlijke vertaling van virtual reality (VR) zegt al voldoende over het hoe en wat. Bij deze digitale technologie wordt aan de hand van speciale software een virtuele wereld gecreëerd. De Google cardboard waar je je telefoon inschuift is een bekend product voor de toepassing van VR. Augmented reality is een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. In de praktijk komt het erop neer dat er digitale content wordt toegevoegd aan de omgeving waarin je je bevindt. Een goed voorbeeld hiervan is de hype omtrent Pokémon Go. Bij Mixed reality (ook wel: Hybride reality) hebben de digitale beelden interactie met de objecten die je in werkelijkheid ziet. De HoloLens van Microsoft is (nog) het enige apparaat dat Mixed reality toepast.

HoloLens in beeld

De bril heeft transparante glazen, diverse sensoren voor het meten van lichaams-, hand-, en hoofdbewegingen, zeker vier camera’s en een speciale processor voor het verwerken van de grote hoeveelheid data in de bril. Al deze elementen zorgen ervoor dat je met de bril een digitaal object kan zien dat er heel echt uit ziet, naadloos overgaat en meedraait met de beweging van het hoofd. De bril wordt bestuurd met spraak, hoofdbewegingen en handgebaren. Het hoofd is daarbij de muis en de hand de muisknop. (Bron: http://www.nu.nl/gadgets/3978198/werkt-indrukwekkende-hololens-van-microsoft.html)

Hololens

In de praktijk

De kracht van de HoloLens zit hem deels in de techniek van de bril, maar nog belangrijker voor het onderwijs is welke toepassingen er voor de HoloLens ontwikkeld worden. Aan alle programmeurs de uitdaging om mooie initiatieven te ontwikkelen die binnen het onderwijs toegevoegde waarde creëren. Wij van SLBdiensten zijn in samenwerking met onze stagiair druk in gesprek met ICT en docenten om iets waardevols te ontwikkelen. Denk hierbij aan een wiskundeles, waarbij de docent via de HoloLens kan uitleggen hoe de oppervlakte van een kegel kan worden berekend. Een les aardrijkskunde over natuurrampen wordt voor leerlingen een stuk interessanter als ze op het bureau van de docent zien hoe aardplaten botsen, en wat dat tot gevolgen heeft, zoals een vulkaanuitbarsting. Een anatomie les waar je met de HoloLens een voorstelling ziet van het menselijk lichaam in 3D en door de lagen van de huid, spieren, bloedvaten en organen kan navigeren, is waanzinnig.

Aardrijkskundeles met de Hololens

Microsoft maakt in presentaties graag gebruik van de mogelijkheden van Minecraft. In een video zien we bijvoorbeeld hoe een gebruiker zijn tafel in de woonkamer veranderd in één grote Minecraft-wereld. En met de Skype-toepassing krijgt schermdelen via de HoloLens opeens een hele nieuwe betekenis!

Minecraft met de Hololens

De HoloLens ervaren? Dat kan!

Heeft dit blog je nieuwsgierig gemaakt of stond je ook in de rij op de Microsoft inspiratietour maar is het niet gelukt om de HoloLens op te zetten? Het goede nieuws is dat SLBdiensten sinds kort ook in het bezit is van een exemplaar. We zijn zelf nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de HoloLens, onderzoeken of we een toepassing kunnen ontwikkelen die het lesgeven verrijkt, maar ook om docenten en medewerkers in de gelegenheid te stellen om deze technologie in het echt te ervaren. Met sessies/trainingen zullen we de HoloLens zoveel mogelijk tot jullie beschikking stellen. Kun je niet wachten en bent je in de buurt? Neem dan gerust contact met ons op.