Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Niet lekker in je vel? 3 tips!

Ken je dat? Dat je plotseling een gevoel van neerslachtigheid ervaart? Misschien door dingen die op dat moment in je leven spelen (denk maar eens aan het verbreken van een relatie, ziekte of minder werkplezier), maar soms lijkt er ook helemaal geen reden voor te zijn. Toch voel je je niet goed. Je hebt nauwelijks zin om iets te doen en het is al een hele uitdaging om überhaupt uit bed te komen. Iedereen is wel eens neerslachtig. Als het langer duurt, kan dit echter grote gevolgen hebben voor je verdere mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om niet te lang te wachten en snel actie te ondernemen. Maar wat doe je als je niet lekker in je vel zit? Hieronder volgen drie gouden tips om snel weer lekker in je vel te zitten.

1. Achterhaal de oorzaak

Ten eerste is het van belang om na te gaan waar dit gevoel vandaan komt. Speelt er iets momenteel in je leven? Zo ja, is er dan iets wat je kunt doen om dit probleem op te lossen? Nee? Dan is het belangrijk dat je hier op een andere manier mee om leert te gaan.

Stel, je hebt geen plezier meer in je werk. Elke werkdag moet je jezelf bijna naar kantoor slepen. Hierdoor voel je je steeds slechter en kijk je op tegen de werkweek. Het is belangrijk om niet te lang met dit gevoel te blijven rondlopen. Trek bijvoorbeeld aan de bel bij je leidinggevende. Weet je niet precies waar dit gebrek aan werkplezier vandaan komt? Schroom je dan niet om eventueel hulp van buitenaf te zoeken. Een loopbaan coach kan bijvoorbeeld samen met jou onderzoeken waar dit vandaan komt en welke stappen je kunt ondernemen om weer met plezier naar het werk te gaan.

Soms is het niet mogelijk om een probleem op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding. Je weet dat het beter is om uit elkaar te gaan, maar het geeft wel veel verdriet. Bedenk dan goed dat dit tijd nodig heeft. Als het niet lukt om dit nare gevoel van je af te schudden met de hulp van vrienden of familie, dan is het beter om een arts in te schakelen.

2. Beweeg meer

Wist je dat je tijdens het bewegen gelukshormonen aanmaakt? Wanneer je dus niet lekker in je vel zit en eigenlijk helemaal geen zin hebt om iets te doen, is het juist belangrijk om die vicieuze cirkel te doorbreken en aan de slag te gaan. Misschien gebeurt dit eerst met tegenzin, maar je zult merken dat je je na het bewegen steeds beter gaat voelen. Dit betekent overigens ook niet dat je moet gaan sporten. Een half uurtje wandelen of fietsen kan al verschil maken voor de mentale gezondheid.

3. Verzamel lieve mensen om je heen

Je kunt het niet alleen. Hoe graag je dat misschien ook zou willen. Probeer daarom echt de juiste mensen om je heen te verzamelen en wees eerlijk over de tijd die je doormaakt. Over de gevoelens die je ervaart. Ze kunnen misschien niet helpen, maar zijn wel in staat om een luisterend oor te bieden. Als je je isoleert, zal dit neerslachtige gevoel alleen maar erger worden. Blijf je dierbaren hier dan ook bij betrekken.