Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

NEN 7510 compliancy in de Zorg

Een geactualiseerde versie per december 2017

In de gezondheidzorg wordt de NEN 7510 gebruikt als richtlijn voor het veilig omgaan met informatie. Deze normering is een set aan richtlijnen, verplichtingen en aanbevelingen om ervoor te zorgen dat gevoelige informatie niet in verkeerde handen terecht komt.

De onderdelen van NEN 7510

Vanaf december 2017 wordt een geactualiseerde versie van NEN 7510 vrijgegeven. Deze versie ligt nog verder in lijn met ISO 27001, dé internationale standaard voor informatiebeveiliging. De huidige NEN-versie leent daar al grif van, maar de 2017 versie gaat daar nog veel verder in. Net als bij het grote ISO-broertje bestaat NEN 7510:2017 uit twee delen:

  1. Het eerste deel bevat de voorschriften
  2. Het tweede deel gaat uitgebreid in op de bijbehorende maatregelen.

Zo’n maatregel bestaat vervolgende uit meerdere ingrediënten:

  • Proces of procedure: Bijvoorbeeld een procedure om medewerkers op gestructureerde wijze toegang te geven tot systemen en data. Of een proces om dataclassificatie toe te passen. Zo’n proces staat of valt met de uitvoering.
  • Systeem: Een succesvolle uitvoering staat of valt met medewerkers die zich bewust zijn van hun handelen. Loop daarom eens mee met een medewerker, om zelf te ervaren hoe hun dag eruit ziet. Leer van hun irritaties en dromen, zodat een bedachte maatregel hen ook écht gaat ondersteunen. Focus dus eerst op de bedoeling, en dan pas op het systeem.

Het zogenaamde lekken van deze informatie gebeurt meestal niet opzettelijk, maar wordt veelal veroorzaakt door onbehoedzaam gedrag van medewerkers, slechte procedures en onvoldoende ondersteunende systemen.

In de praktijk per december 2017

Lees in deze whitepaper aan de hand van een aantal praktijksituaties hoe de nieuwe NEN7510 werkt en op welke wijze technologie kan helpen om aan de vernieuwde standaarden te voldoen.

Wortell

Wij maken organisaties klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Zodat zij gemakkelijker hun werk kunnen doen. Overal, altijd en op elk apparaat.

Lees verder

 

Bezoek de website