Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Nakende fusie? Vergeet deze 5 zaken niet!

Mensen en technologie worden te vaak over het hoofd gezien

Bij een fusie of acquisitie komt er behoorlijk veel op je af. Iedere fusie is anders en moet op een andere manier aangepakt worden. Het uiteindelijke doel van een fusie is altijd om waarde te creëren, maar niet elke organisatie slaagt erin om deze doelstelling te behalen. Er zijn duizenden boeken geschreven die jou helpen in dit traject, maar deze voornamelijk procesmatige analyses besteden vaak te weinig aandacht aan twee wel heel belangrijke elementen: mens en technologie. Deze whitepaper helpt jou met een meer holistische benadering van fusies zodat jij uiteindelijk wel de toegevoegde waarde realiseert en zorgt voor tevreden personeel.

De realiteit: technologie is verouderd

Om een realistisch pad naar jouw einddoel te formuleren, is het noodzakelijk om de beginsituatie goed op je netvlies te hebben. Je neemt een bedrijf over of voegt twee bedrijven samen, maar waarom stond het bedrijf te koop? Tegenvallende resultaten? Waren ze op zoek naar een exit-plan? Wat de reden ook was, de kans is groot dat recessie aan de grondslag lag. Je mag dus niet verwachten dat in de maanden, of zelfs jaren, veel geïnvesteerd is in technologie. Om het hoofd boven water te houden stond IT gewoon niet op de agenda. Gevolg: verouderde IT-systemen, veel outsourcing. De nieuwe eigenaar heeft zijn IT vaak wel op orde en beschikt over actuelere technologie, logisch dat zij dan ook het voortouw zullen nemen in het samenvoegen van de techniek.

Onzekerheid en personeelsverlies

Een fusie of overname heeft altijd een grote impact op alle betrokken personeelsleden. Zo is er onzekerheid over hun functie of is er angst voor de nieuwe systemen die ze moeten leren. Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat mensen beslissen om het bedrijf te verlaten en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het is normaal dat na zo’n fusie of samenvoeging mensen het bedrijf verlaten, maar je wil wel vermijden dat je een te groot deel van je personeelsbestand verliest. Om de uiteindelijke waarde van de acquisitie te realiseren is het belangrijk dat je ook het menselijke kapitaal van de fusiepartner behoudt.

Op naar een succesvolle fusie met deze 5 factoren

Wil jij weten welke 5 zaken je zeker niet over het hoofd mag zien om van de fusie een succes te maken? Benieuwd hoe technologie jou kan helpen om alle zaken in goede banen te leiden? Download dan de whitepaper Succesvoller fuseren en acquireren met nieuwe technologie en zorg voor een feilloze transitie.