Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Naar de cloud: maak er geen sprong in het diepe van

Steeds meer bedrijven en andere organisaties overwegen hun complete IT naar de cloud te brengen. Maar vaak laten ze zich nog afschrikken door de hoge kosten die de overstap naar grote cloudplatformen als Microsoft Azure en Amazon AWS vaak met zich meebrengt. Het goede nieuws is dat het ook anders kan: wel de voordelen van de grote cloudplatformen maar niet de nadelen.

Bedrijven willen naar de cloud omdat ze geen zeeën van tijd meer willen steken in het beheren van eigen infrastructuren. Ze willen focussen op hun core business. Temeer omdat ze er vanwege de beperkte levenscyclus ook nog regelmatig fors in moeten investeren. Ze willen naar een OPEX-model, waarin de terugkerende kosten voorspelbaar en beheersbaar zijn. Maar het één-op-één overzetten van een IT-omgeving naar een extern platform als Azure of AWS is een kostbare aangelegenheid.

Een goed begin

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo rigoureus. Je kunt er ook voor kiezen om eerst je huidige hardware over te brengen naar de datacenters van Previder. Als je hardware dan op een gegeven moment ‘end of life’ is, is dat een mooi moment voor een tweede stap, waarin wij je IT-omgeving laten landen op het Previder IaaS-platform. Vanaf dat moment werkt het in de basis eigenlijk hetzelfde als bij de grote hyperscalers: je neemt computerresources af als dienst en betaalt voor elk uur dat iets ‘aan’ staat. Dat wordt maandelijks afgerekend, je bent alleen voordeliger uit. Via ons self-service portal kun je makkelijk op- en afschalen. Ook prettig is dat je data in Nederland blijft en dat wij naast de ondersteuning die we bieden ook het beheer kunnen overnemen. Allemaal ‘gewoon’ in het Nederlands. Bovendien kun je vanuit ons IaaS-platform ook kiezen voor een hybride omgeving waarin je het beste van twee werelden krijgt.

Minder gedoe, meer eigen invloed

Onze oplossing zit relatief eenvoudig in elkaar, en ook dat werkt kostenbesparend. Om een voorbeeld te noemen: als je in één keer met je hele hebben en houden naar Azure gaat, moet elke server daar bij voorkeur dubbel uitgevoerd worden om dezelfde beschikbaarheidgaranties te behouden. Bij ons is het zo ingeregeld dat dat niet nodig is. Ook handig is dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je omgeving. Via het Previder Portal heb je inzicht in je stroomverbruik en capaciteitsgebruik en kun je allerlei aanvullende diensten afnemen, ook voor bijvoorbeeld het beheer van een Citrix-omgeving of een SQL-databaseomgeving.

Privacy en dataveiligheid

Een ander belangrijk voordeel van het Previder IaaS-portal is dat al je data in Nederland is en blijft. Staat je data op servers in de Verenigde Staten – of in een in Europa gevestigd datacenter met een Amerikaanse eigenaar – dan is het maar de vraag hoe het gesteld is met de privacy en dataveiligheid. De Amerikaanse wet geeft de autoriteiten in de VS namelijk het recht om gegevens van EU-burgers in te zien en te gebruiken. In Europa zijn we daar toch huiverig voor. Het is geen toeval dat het Hof van Justitie van de Europese Unie vorig jaar de veelbesproken overeenkomst EU-VS Privacy Shield ongeldig heeft verklaard.

Onderdelen naar Azure

Zodra je IT-omgeving bij ons in het datacenter draait, kun je ervoor kiezen om bepaalde (PaaS-)diensten te gaan onderbrengen in platformen als Azure. Dat is een transformatie die veel werk vergt, maar ook dat kun je prima stap voor stap doen. Zodra je een stukje van je infrastructuur hebt omgebouwd zodat het kan worden overgezet naar Azure, zorgen wij voor een snelle koppeling tussen ons datacenter en Azure. Je gaat dan werken in een hybride model: aan de ene kant heb je een kostenefficiënte oplossing op het Previder IaaS-platform, met de flexibiliteit om op en af te schalen en de mogelijkheid om managed diensten af te nemen. En aan de andere kant heb je de vrijheid om PaaS-diensten af te nemen waar je wilt.

Ook naar de cloud?

Wil jij ook naar de cloud maar heb je nog wat last van cloudwatervrees? Maak dan eerst eens kennis met de Previder Cloud. Klik hier om een gratis Previder IaaS-account aan te maken of neem contact met ons op.