Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Naamswijziging Citrix producten

Het is al weer een tijdje geleden dat Citrix de aankondiging van de naamswijzigingen gedaan heeft op de afgelopen Summit, en inmiddels zijn de nieuwste versies van XenApp en XenDesktop daadwerkelijk respectivelijk Citrix Virtuals Apps en Citrix Virtual Desktops genoemd.

Aan de nieuwe Citrix Virtual Apps en Desktops is ook de eer toegevallen om als eerste Citrix product gebruikt te maken van de nieuwe versie nummering. Er zal dus Citrix Virtual Apps en Desktops versie 7.19 verschijnen.
In de nieuwe versienummering worden de versienummers opgebouwd in het volgende format:

7 jjmm

jjmm staat voor het jaar en de maand waarin het product uit is gekomen. In het geval van Citrix Virtual Apps en Desktops 7 1808 is dat dus september 2018 geweest.
Deze versie reeks wordt eventueel gevolgd door een maintenance versienummer of build nummer.
Inmiddels zijn ook niet alleen de product pagina’s van Citrix aangepast, maar ook de Citrix Product Documentation pagina’s op https://docs.citrix.com/:

Toen mijn vrouw in verwachting was van onze zoon hebben we lang nagedacht over een naam.
We maakte een longlist en vervolgens een shortlist en daaruit hebben we uiteindelijk zijn namen gekozen.
Toch vraag ik me af hoe dat bij op het hoofdkantoor in Anaheim gegaan moet zijn. Ik kan me zo voorstellen dat de longlist vrij klein was. Ik kan me ook voorstellen dat er wat tegenstand geweest is in die kamers over bijvoorbeeld het laten vallen van de Netscaler naam…

Evenwel is deze naamswijziging is typerend voor Citrix, die in haar lange geschiedenis, haar producten al meerdere naamsveranderingen heeft laten ondergaan.

Citrix zelf begon niet als Citrix, maar in 1989 als Citrus Systems. De naam Citrix is een samentrekking van de orginele naam Citrus en UNIX.

WinFrame

Citrix introduceerde in 1995 WinFrame 1.0.
Eerlijkheidshalve moet ik daarbij vermelden dat hun dit niet hun eerste product was, die eer valt toe aan Citrix Multiuser:

Citrix Multiuser was een door Citrix aangepaste versie van Microsofts OS/2, die de ondersteuning voor (zoals de naam al doet vermoeden) meerdere gebruikers toevoegt aan OS/2.

Dit product was geen lang leven beschoren omdat vrij snel na de introductie van Citrix Multiuser de samenwerking tussen IBM en Microsoft uiteen viel.

Maar terug naar WinFrame. De door Citrix ontwikkelde WinFrame breidde NT 3.51 uit met ‘remote desktop‘ functionaliteit.

WinFrame maakte de weg vrij voor Windows NT 4.0 Terminal Services Edition en is vandaag de dag beter bekend als Remote Desktop Services.

Metaframe XP

In 2001 introduceerde Citrix MetaFrame XP.

De grootste wijziging op MetaFrame 1.8 is de introductie van de IMA datastore. De IMA datastore heeft tot aan Xenapp 6.5 stand gehouden, waarna met de introductie van de FMA van de IMA datastore is afgestapt.

Presentation Server

We maken weer een stapje in de toekomst naar 2005 en de introductie van Citrix Presentation Server.

Tot aan 2007 introduceerde versie 3, 4 en later versie 4.5 van hun Presentation Server producten.

Het Xen tijdperk

Nadat Citrix in 2007 XenSource overnam werd het grootste gedeelte van de productrange in 2008 voorzien van de ‘Xen‘ moniker, zoals XenApp, Xendesktop en Xenserver.

Na Presentation Server 4.5 kwam dus XenApp 5.0. Citrix besloot echter in al haar wijsheid om ook Presentation Server 4.5 met terugwerkende kracht te hernoemen naar XenApp 4.5…

Fast forward naar 2018

Tijdens Citrix Synergy dit jaar in Anaheim heeft Citrix wederom aangekondigd om haar producten van naam te laten veranderen. De geruchten over de naamswijzigingen gingen al een tijdje rond sinds theregister.co.uk een interne memo van Citrix op haar website publiceerde.
Dit keer moet de gehele product suite eraan geloven; alle producten zullen vanaf nu in de vorm van Citrix + functie genoemd worden. Hiermee verdwijnt dus de toevoeging Xen en zelfs de Netscaler naam blijft niet gespaard, Netscaler ADC wordt bijvoorbeeld Citrix ADC en Netscaler MAS staat vanaf nu bekend als Citrix Application Delivery Management.

Met deze nieuwe naamgeving wil Citrix meer nadruk leggen op de ‘brandnaam’ Citrix en zo zorgen voor meer cohesie tussen haar producten. De hele lijst met nieuwe productnamen staat in de nieuwe Citrix product guide website:
https://www.citrix.com/about/citrix-product-guide

Eindelijk kan men het weer over Citrix hebben in plaats van over XenApp of XenDesktop. Eindelijk hoeven we gebruikers niet meer te corrigeren als men het heeft over het feit dat Citrix traag is. Eindelijk kunnen we ze er op wijzen dat hoewel ze nu de juiste naamgeving hanteren, dat het feit dat Citrix traag is hoogstwaarschijnlijk toch nog steeds aan hun verbinding ligt en niet aan Citrix…

Dus als jullie een langharige en bebaarde consultant zien met een ‘Netscaler rocks’ t-shirt, weet dan dat ik hoewel ik de naamswijzigingen toejuich, ik toch met weemoed terug denk aan het verleden.