Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Moeilijk kiezen uit de enorme hoeveelheid cloudaanbieders? Dit zijn de verschillen.

Het verschijnsel cloudwatervrees kan mede voortkomen uit de angst om een verkeerde keuze te maken uit het enorme aanbod. Zo’n verkeerde keuze kan heel slecht uitpakken, of je nu een applicatie, een webshop of een complete IT-infrastructuur wilt migreren naar de cloud. Wat zijn nu eigenlijk de voornaamste verschillen tussen de verschillende typen cloudaanbieders? En welk type past het beste bij jouw organisatie en doelstellingen?

1. Hyperscalers

Dit zijn de grote internationale partijen, zoals Microsoft (Azure), Google (GCP; Google Cloud Platform) en Amazon (AWS; Amazon Web Services). Zij leveren vanuit eigen datacenters gestandaardiseerde cloudhosting. Als het jou puur gaat om functionaliteit, kunnen deze hyperscalers een goede keuze zijn. Ze lopen voorop in technologische ontwikkeling en hebben een internationale scope, een royale schaalgrootte en een breed aanbod. Nadeel van de hyperscalers is dat de kostenstructuur niet erg transparant is. Zo hebben we bij Previder diverse klanten die waren verhuisd naar een hyperscaler maar daar vanwege onverwacht hoge kosten toch geheel of gedeeltelijk op teruggekomen zijn. Verder zijn de hyperscalers over het algemeen niet echt ingericht op het leveren van persoonlijke (telefonische) support.

2. Nederlandse Public cloudaanbieders zonder eigen datacenters

Dit zijn partijen die cloudhosting aanbieden, maar niet vanuit hun eigen datacenters. Ten opzichte van de hyperscalers bieden ze als voordeel dat ze ‘gewoon’ Nederlands zijn en dat de ondersteuning doorgaans uitstekend is. Maar deze aanbieders zijn over het algemeen niet in staat jouw organisatie op IT-gebied compleet te ontzorgen met bijvoorbeeld glasverbindingen tussen de cloud en jouw locaties, of een hybride cloudomgeving met je interne IT.

3. Resellers van andere cloudaanbieders

Hier gaat het in feite om de meeste IT-bedrijven. In tegenstelling tot de voorgaande groep bieden zij meestal wel een IT-totaalpakket. Ze staan dicht bij de klant en bieden vaak service op basis van single point of contact. Maar ze zijn in hun dienstverlening wel sterk afhankelijk van de cloudaanbieder. Als er iets aan de hand is met de cloudomgeving, moeten ze schakelen met een derde partij en kunnen ze je niet rechtstreeks helpen.

4. Nederlandse public/private cloudaanbieders met eigen datacenters

In deze categorie, waartoe ook Previder behoort, heb je te maken met een Nederlandse partij die de volledige infra in eigen beheer heeft. Ook als je eigen apparatuur hebt, kun je die in een datacenter van de aanbieder plaatsen en snel en veilig koppelen aan diens eigen cloudomgeving. Verbindingen naar je locaties en IT die je nog op locatie hebt staan, zijn hier eveneens in goede handen. De persoonlijke ondersteuning is doorgaans uitstekend. Ten opzichte van de grote hyperscalers is het aanbod dus veel breder, maar wel minder diep.

Andere aspecten om op te letten:

  • Referenties – in welke sector of sectoren is de aanbieder actief? Heeft hij een specialisme dat aansluit op jouw type dienstverlening c.q. business? 
  • Locatie – is het van belang dat je zeker weet dat je data niet buiten Europa komt te staan? De meeste grote hyperscalers kunnen nog niet garanderen dat dat onder alle omstandigheden (dus ook bij storingen of de locatie van back-upbestanden) het geval is.
  • Veiligheid – heeft de aanbieder afdoende maatregelen getroffen tegen bijvoorbeeld dDOS-aanvallen en is dat inbegrepen bij de dienstverlening? Zeker bij de categorieën 1, 2 en 3 moet je daar meestal een extra dienst voor afnemen.
  • SLA – welke garanties krijg je bij de aanbieder met betrekking tot uptime, snelheden etc.? 
  • Wetgeving – stelt de aanbieder jouw organisatie in staat te voldoen aan specifieke wet- en regelgeving, bijvoorbeeld met een NEN 7510-certificering voor informatiebeveiliging in de zorg?

Check onze checklist

Benieuwd wat er nog meer van belang is bij het kiezen van een (nieuwe) cloudaanbieder? Gebruik dan onze handige checklist.