Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Microsoft World Partner Conference: de highlights

De World Partner Conference (WPC) van Microsoft zit er weer op voor 2014. De focus: cloud, cloud, cloud. Niet verwonderlijk, want de groeicijfers zijn enorm. Toch zijn er, naar mijn mening, verschillen in de wijze waarop er nu mee wordt omgegaan. Waar in het verleden de focus lag op het verspreiden van Windows op meerdere devices, ligt de huidige ‘Mobile first, Cloud first’-focus op het leveren van producten en diensten in de cloud en voor een grote verscheidenheid aan devices en besturingssystemen. In deze blog de highlights van de WPC.

De hybride cloud
Met haar Azure-propositie zet Microsoft groot in op de verdere groei van clouddiensten in het algemeen. Nieuw is wel dat Microsoft steeds beter kijkt naar de beste propositie voor de klant. Waar er in voorgaande jaren voornamelijk werd geroepen dat iedereen uiteindelijk naar de cloud gaat en werkt met oplossingen van Microsoft, wordt er nu een duidelijke nuance aangebracht. Hybride omgevingen, in de breedste zin van het woord, gaan de komende tijd een belangrijke rol spelen. Microsoft erkent dat er situaties zijn waarin alleen de Microsoft Cloud, vooralsnog, simpelweg niet voldoende is. Ze biedt dus steeds meer mogelijkheden om cloudproposities aan te laten sluiten op on-premises omgevingen of andere cloudomgevingen bij lokale dienstverleners. Bijkomend voordeel voor Microsoft is dat er een groeipad ontstaat naar een volledige cloud.

Ondersteunen van ‘andere platformen’
Parallel hieraan komen meer en meer diensten in de Microsoft Cloud beschikbaar. Naast ontwikkelingen als StorSimple (integratie-opslag van data in de cloud en op locatie) en meer standaard beschikbare configuraties (bijvoorbeeld een complete SharePoint farm), valt de ondersteuning van andere platformen/oplossingen op. Linux, Oracle, SAP, Salesforce, Java, PHP, Python, Android. Het is allemaal mogelijk.

Office 365
Office 365 speelt een cruciale rol in de plannen van Microsoft voor de komende jaren. Het platform wordt steeds succesvoller en groeit hard. Nieuwe functionaliteit komt eerder beschikbaar dan in de on-premises variant. Daarnaast komt er functionaliteit beschikbaar die alleen op Office 365 werkt. Voorbeelden hiervan zijn Power BI en de beschikbaarheid van 1 terabyte aan data op de OneDrive for Business. Ik zeg hier niet dat Office 365 altijd de enige oplossing is. Ik zeg wel dat het een zeer serieus alternatief is voor lokale of elders gehoste varianten.

Power BI
Power BI werd vorig jaar gelanceerd als het nieuwe BI-platform van Microsoft. Nu we een jaar verder zijn, heeft het zich behoorlijk ontwikkeld. Integratie met andere applicaties (o.a. SAP Business Objects, Dynamics CRM), de oplevering van Q&A en een hoeveelheid grotere en kleinere verbeteringen maken het platform tot een volwassen platform met veel mogelijkheden. Het grootste pluspunt vind ik nog steeds dat het allemaal vanuit Excel werkt. Voor een update over de ontwikkelingen: blogs.msdn.com/b/powerbi.

Nieuwe productpresentaties
Net als vorig jaar zijn er weinig grote nieuwe productpresentaties. Ik denk dat dit verleden tijd is. De cloud zorgt ervoor dat er een continue stroom van kleine of grotere vernieuwingen komt. Toch zijn er wel enkele nieuwe ontwikkelingen te noemen:

Delve
Voorheen Oslo, werd vorig jaar al getoond als preview. Maar ik blijf onder de indruk van de mogelijkheden ervan. Relevante informatie komt naar je toe in plaats van dat je ernaar moet zoeken. En het mooie van de oplossing is dat hij ook nog leert van je activiteiten in de app.

Cortana
Te vergelijken met de oplossingen Siri van Apple en Google Now van Android. Cortana is dus je persoonlijke assistent op je Windows Phone. Cortana luistert naar je stem, is zelflerend en is bijvoorbeeld in staat om te zoeken naar locaties en om je agenda te monitoren (rekening houdend met files).

Siena (bèta)
Met Siena biedt Microsoft een app waarmee je eenvoudig andere apps bouwt. Ik heb er zelf kort mee gespeeld en het werkt erg intuïtief. Het enige nadeel: het zijn nu alleen nog apps voor Windows 8. Meer over Siena: microsoft.com/projectsiena.

Skype Translate (bèta)
Hiervan werd een demo gegeven. Een live gesprek tussen een Duitser en een Amerikaan, met verbluffend goede realtime-vertalingen. Mijn verwachting is dat dit op termijn ook op Lync beschikbaar komt.

Conclusie
Cloud heeft de primaire focus van Microsoft. Microsoft wil een platform creëren waarvan gebruikers via ieder device gebruik kunnen maken, onafhankelijk van het besturingssysteem. Microsoft’s cloud is volwassen. Er wordt steeds meer out of the box mogelijk. Voorlopig dalen de prijzen alleen maar verder.

De mogelijkheden die Microsoft levert voor hybride cloudstrategieën bieden de gebruiker de mogelijkheid om er langzaam in te groeien en voor ieder onderdeel van de automatisering een weloverwogen keuze te maken. Want natuurlijk blijven er redenen om oplossingen elders te draaien.