Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Microsoft Teams binnen het onderwijs

Wist je dat Microsoft Teams al sinds 2017 beschikbaar is voor onderwijsinstellingen? Enorm handig, want je kunt gebruikmaken van features die helemaal zijn toegespitst op het onderwijs. Is de investering het waard? Kort gezegd: jazeker! In deze blog delen we 3 redenen om Microsoft Teams in te zetten binnen het onderwijs.

1. Teamwork: één hub voor al je belangrijke apps

Productiviteit bundelen: dát doe je met Microsoft Teams. Bij sommige onderwijsinstellingen maken docenten en studenten al gebruik van kernfunctionaliteiten binnen Office 365, zoals Exchange Online voor hun mailbox en OneDrive voor het opslaan en delen van bestanden. Maar veel verder dan dat reikt hun Office 365-gebruik nog niet. Met Microsoft Teams kun je als onderwijsinstelling een ‘shortcut’ nemen: je slaat het openen van bepaalde applicaties en URL’s over. Hoe dat kan? Via Teams heb je direct toegang tot de belangrijkste Office 365-content en -applicaties.

2. Digital natives: zelfde technologie in privéleven en onderwijs

Op het moment dat studenten voor het eerst binnenwandelen bij een onderwijsinstelling, maken ze al goed gebruik van de hedendaagse technologie om hun sociale leven te managen. Daarom verwachten ze ook het nodige technische vernuft van een opleidingsinstituut.

“Omdat ze Office 365 meestal al kennen, zitten ze niet te wachten op traditionele intranetten, omslachtige leerportalen en een lading aan losse e-mails.”

Wat ze wél willen? Chatdiensten die hen helpen automatisch contact te maken met hun docenten en medestudenten, maar die óók integreren met andere systemen en applicaties. Zo hoeven ze niet continu te switchen en kunnen ze efficiënt te werk gaan.

Technologie is óók niet meer weg te denken uit de privélevens van docenten. Veel van hen zoeken daarom naar manieren om innovatie te realiseren in de manier waarop onderwijs wordt gegeven.

Maar hoe breng je alles bij elkaar? Microsoft Teams kan een oplossing zijn. Studenten en docenten kunnen alle belangrijke onderwijszaken regelen vanuit één portaal met intuïtieve applicaties die digital natives aanspreken. Het resultaat: een betere onderwijservaring die past in de huidige tijdgeest.

3. De ‘echte wereld’: goed voorbereid de arbeidsmarkt op

Gebruik je een specifiek onderwijsplatform waarop studenten kunnen samenwerken, zoals Blackboard of Moodle? Hoewel dit prima oplossingen zijn, zullen studenten deze niet meer gebruiken na hun afstuderen. Zodra ze gaan solliciteren, blijkt het daarentegen wel een dikke pré om ervaring te hebben met Office oplossingen zoals Word, Excel, Teams en Office 365. Moet een kersverse afgestudeerde hier nog ervaring mee opdoen, dan staat hij één-nul achter. De boodschap: stoom je studenten klaar voor de ‘echte wereld’. Bied ze naast een goede opleiding ook de juiste technologische tools!