Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Microsoft Power BI uitblinker als het gaat om slimme data

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is big data niet alleen weggelegd voor grote ondernemingen. Mijn collega Thomas schreef er al eerder over. Het belang van data wordt steeds groter. Is het niet om je eigen onderneming winstgevender te maken, dan is het wel omdat partijen om je heen er belang aan hechten. Zo kunnen bijvoorbeeld aanbieders in de zorg niet langer om data heen; ze hebben immers te maken met verzekeraars die al jaren data verzamelen om op die manier risico’s beter in te kunnen schatten.

Microsoft op eenzame hoogte in Gartner Magic Quadrant

Ga je met data aan de slag, wil je het natuurlijk wel meteen goed doen. Als je onze blogs volgt, weet je dat wij groot fan zijn van Power BI. Daarin staan wij niet alleen. Volgens Gartner, een vooraanstaand internationaal onderzoeks- en adviesbureau in de IT-sector, is Microsoft met Power BI dé leider op gebied van analyse- en business-intelligence-software. Elk jaar stelt Gartner een rapport op waarin de grootste BI-tools worden beoordeeld. Deze tools worden vervolgens in hun zogenaamde Magic Quadrant geplot. Dit kwadrant voor analyse- en business-intelligence-platformen is verdeeld in Uitdagers, Nichespelers, Visionairen en Leiders. In dit kwadrant zien we dat Microsoft by far de leider is in alle opzichten. Dat wil zeggen dat ze goed scoren op hun huidige visie en goed gepositioneerd zijn voor de toekomst. Bovendien scoren ze hoog op zowel de volledigheid van hun visie als op het vermogen om deze uit te voeren.

Enorme vlucht Power BI

Een aantal jaar geleden stond Microsoft nog ergens in het midden van dit kwadrant. De verschuiving naar de toppositie toont aan hoe serieus Microsoft data neemt en welke enorme vlucht Power BI heeft genomen. Het succes van Power BI is onder meer te danken aan de laagdrempeligheid, voor zowel de techneut als voor mensen zonder technische achtergrond. Zo sprak ik laatst iemand van een thuiszorgorganisatie waar wij Power BI hebben ingezet. Zijn vrouw heeft een eenmanszaak met kinderkleding. Hij is voor haar, zonder enige introductie of training, met de gratis versie van Power BI aan de slag gegaan en heeft daar direct een aantal waardevolle inzichten uitgehaald. Dat illustreert hoe intuïtief Power BI werkt. Dat is voor mij ook echt de wow-factor van Power BI: het gemak waarmee je het bedient en hoe precies de juiste dingen bij elkaar zijn gezet. Er is optimaal vanuit de gebruiker gedacht. Of die gebruiker nou een technisch expert is of net zijn weg kan vinden in al die cijfertjes, iedereen kan op zijn niveau met Power BI aan de slag.

Eenvoudig zelf aan de slag met business information

Met Power BI kun je dus heel eenvoudig zelf iets met business information gaan doen. Ik schrijf met opzet ‘business information’ omdat de intelligentie niet in de software zit, maar in de ondernemer. Dankzij Microsoft is het steeds eenvoudiger geworden om zelf met die informatie aan de slag te gaan. Power BI zet data – heel veel data – om in bruikbare informatie. Dankzij die bruikbare informatie kan de ondernemer intelligente beslissingen nemen.

Meer weten?

Binnenkort zoom ik verder in op Power BI en waarom je als ondernemer met Power BI aan de slag zou moeten. Kun je niet wachten en wil je nu al aan de slag? Wij denken graag met je mee. Ons partnerschap begint met een goed gesprek, dus kom gerust langs voor een kop koffie. Bel even naar 071-5791010 of chat met ons via de website, dan plannen we een afspraak!