Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Met maatregelen voor foute mails hou je ook je virtuele raam stevig dicht

Hackers mikken steeds vaker op het mkb. In een serie blogs neemt Maurice Breed je mee langs alle beschermende maatregelen die je kunt nemen. Hij maakt daarbij de herkenbare vergelijking met de beveiliging van je huis. In deze blog kijkt hij naar het vergeten openstaande raampje: de malafide bijlagen of links in een e-mail.

Aangebrande tosti

Inmiddels zit je deur potdicht, heb je een stevig slot, hebben alle huisgenoten de code van het alarmsysteem netjes voor zichzelf gehouden en nergens opgeschreven en is er een snufje kunstmatige intelligentie aan je voortuin toegevoegd. Jou kan niks meer gebeuren! Tot zoonlief – alleen thuis – zijn tosti aan laat branden. Hij zet beneden een raampje open voor wat frisse lucht en vertrekt, met zwartgeblakerde tosti en een fles cola, richting zijn man cave. Headset op en lekker Fortniten!

Wees welkom, cybercrimineel

Je voelt ‘m al. Ook al heb je alle maatregelen doorgevoerd die ik in mijn eerdere blogs heb beschreven, als iemand het raam openzet, ben je kansloos. En dat virtuele raam dient zich aan in de vorm van een malafide bijlage of link in een e-mail. Als een medewerker daarop klikt, zet hij of zij als het ware het raam in jouw netwerk open en geeft daarmee toegang aan de cybercrimineel.

Bewustzijn en realtime controle

Het belangrijkste is om het bewustzijn van je medewerkers doorlopend te trainen en te toetsen. Daarnaast kun je maatregelen nemen waardoor bijlagen en links gescand worden op het moment dat iemand erop klikt. Heeft de firewall dat dan niet gecheckt, vraag je je nu misschien af. Natuurlijk controleren firewalls mails op het moment dat ze binnenkomen. Maar dat weten cybercriminelen ook en spelen daar handig op in. Ze voegen een link aan een mail toe die naar een schijnbaar veilige website verwijst. Pas na een aantal dagen passen zij de site aan, en voegen ze de schadelijke software toe. Met maatregelen voor veilige bijlagen en links in e-mail wordt de eenmalige controle vervangen door doorlopende controle. Iedere keer wanneer iemand een link of bestand opent, wordt eerst gecontroleerd of deze niet ondertussen bekend staat als onveilig. Zo zit de cybercrimineel mooi met z’n vingers tussen het dichtslaande raampje!

Meer weten?

Aan de slag met jouw beveiliging? Om snel inzicht te krijgen in de beveiliging van je cloudomgeving hebben we bij MostWare de Cloud Security Scan ontwikkeld. Onze securityspecialisten scannen gratis jouw Microsoft-cloudomgeving en brengen eventuele zwakke plekken in kaart. Geïnteresseerd? Vraag dan nu je gratis scan aan.

MostWare

Bij MostWare geloven we dat iedere organisatie toegang moet hebben tot de mooiste IT-oplossingen. Daarom delen wij al sinds 1990 graag onze kennis en kunde. Inspireren met IT noemen we dat. Dat doen we altijd vanuit het oogpunt van onze klant.

Lees verder

 

Bezoek de website