Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Met deze tips wordt de website van je onderwijsinstelling beter vindbaar

Als onderwijsinstelling ben je natuurlijk ook voor een deel online actief. Als mensen bijvoorbeeld van je onderwijsinstelling gehoord hebben, dan is het eerste wat ze doen googelen. Ze willen dan immers meer weten over het type onderwijs dat geboden wordt en ervaringen lezen.

Om die reden is het belangrijk dat je website goed vindbaar is in de zoekmachines, want anders word je natuurlijk minder snel gevonden met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er verschillende, relatief gemakkelijke manieren, die je helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid.

Mensen die al van je onderwijsinstelling gehoord hebben, vinden je dan sneller. Ook trek je daarmee sneller geïnteresseerden aan en dat zorgt dan weer voor veel meer aanmeldingen.

Zorg dat je een autoriteit bent op een specifiek gebied

Om te weten hoe je beter vindbaar wordt, moet je redeneren vanuit het perspectief van grote zoekmachines zoals Google. Ze willen hun klanten natuurlijk bedienen met de beste kennis, wanneer ze een zoekwoord intypen. Foutieve informatie willen ze zoveel mogelijk vermijden en om die reden zet een goede onderwijsinstelling op autoriteit in om beter vindbaar te worden.

Maar dan is de hamvraag: hoe krijg je als onderwijsinstelling meer autoriteit? Welnu, in de eerste plaats is het dan relevant om de website van je onderwijsinstelling van goede teksten te voorzien. Dit moeten unieke teksten zonder plagiaat zijn en de informatie moet ook relevant en nieuw zijn.

Maar dan ben je er nog niet: je krijgt nog meer autoriteit wanneer websites die het goed doen in de zoekmachines naar jouw website linken. Je kunt bijvoorbeeld vragen aan een partner of je een gastblog mag schrijven over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld over het lerarentekort.

De juiste zoektermen in headers gebruiken

Zoekmachines willen direct zien waar je pagina’s over gaan, zodat ze mensen duidelijk kunnen informeren. Om die reden is het belangrijk om de meest relevante zoektermen in je headers voor te laten komen. Dan is het handig om eerst een zogenaamd zoekwoordenonderzoek te doen.

Je kunt dan zien op welke woorden binnen de branche onderwijs het meest wordt gezocht en vervolgens kun je op basis daarvan de headers maken. Het is overigens niet aan te raden om algemene headers te gebruiken. Dan neem je misschien minder risico maar gelijktijdig val je dan ook minder op.

Je onderwijsinstelling aanmelden bij Google

Vergeet ook niet om je onderwijsinstelling aan te melden bij Google. Wanneer je je onderwijsinstelling aanmeldt, dan is deze direct zichtbaar naast de zoekmachines. Mensen hebben dan ook de mogelijkheid om recensies te plaatsen. En ook niet geheel onbelangrijk: je bent dan ook zichtbaar op Google Maps! Dus mensen weten je letterlijk en figuurlijk beter te vinden!