Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Membrane switches & medische apparatuur: een perfecte match

In veel medische apparaten zien we toepassingen van membrane switches, ook wel bekend als membraanschakelaars. Met één druk op een knop zet je een bepaalde actie in gang. Denk bijvoorbeeld aan de interface van een ziekenhuisbed, infuuspomp of van medische scanapparatuur. We vertellen je in deze blog waarom membrane switches de perfecte match zijn voor medische apparaten.

#1: hygiëne en schoonmaken

In de medische wereld is hygiëne altijd een topprioriteit. Een belangrijk kenmerk van membrane switches is dat ze eenvoudig schoon te maken zijn. Het oppervlakte is glad en compleet afgesloten tegen invloeden van buitenaf. Bij traditionele keypads (denk bijvoorbeeld aan een toetsenbord van een laptop) is er altijd sprake van ruimte tussen de toetsen. Hier kan stof of een andere vorm van vervuiling optreden, met het risico op de groei van schimmels of bacteriën. Membrane switches bieden nog een extra stuk veiligheid hiertegen. Zo zijn ze eenvoudig te combineren met antimicrobiële toepassingen, voor langdurige bescherming tegen bacteriën. 

#2: de keus voor een robuuste werkomgeving

Membrane switches zijn daarnaast uitermate geschikt voor omgevingen waar een hoge mate van robuustheid vereist is. Denk bijvoorbeeld aan een operatiekamer in een ziekenhuis, of een ruimte bij de tandarts. De knoppen worden in deze omgevingen veel gebruikt en vanwege het hygiëne aspect ook veel schoongemaakt. Het grote voordeel van membrane switches is dat ze goed blijven functioneren én er goed uit blijven zien, ook wanneer ze veelgebruikt worden.

#3: de kracht van verlichting

Een membrane switch bestaat in de meeste gevallen uit vier of meer lagen. De bovenste laag is de graphic overlay. Deze bovenste laag is zichtbaar vanaf verschillende hoeken en ook op een paar meter afstand. Bij andere user interfaces, zoals een touchscreen, is deze mate van zichtbaarheid vele malen kleiner. Ook zien we bij medical membrane switches vaak de combinatie met backlighting. Het is voor medische personeel belangrijk dat ze direct waarschuwingslampjes of andere functionele indicatielampjes kunnen zien. Denk bijvoorbeeld aan verlichting met een groene kleur, om aan te geven dat een medisch hulpmiddel is ingeschakeld.

#4: slimme design keuzes

Tot slot staan membrane switches ook bekend om hun slimme design. Zo zijn ze vlak, licht van gewicht en klein van omvang. Zelfs wanneer de ruimte op een medisch apparaat beperkt is, kunnen membrane switches eenvoudig in een productontwerp verwerkt worden.