Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Mediawijsheid is een recht voor ieder kind

Digitale geletterdheid is ook belangrijk voor leraren

Kinderen zijn tegenwoordig vaker online dan dat ze buitenspelen en op hun tiende krijgen ze hun eerste mobieltje. Ze posten op jonge leeftijd wat af op bekende en minder bekende sociale media. Hoe bewust zijn ze van de gevaren van de gegevens die ze achterlaten?  Deze bewustwording noemen we mediawijsheid.

“Kinderen en jongeren die niet beschikken over digitale vaardigheden zijn de analfabeten van de toekomst.”

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor leraren

Onze kinderen en pubers staan de hele dag onder invloed van digitale media. Vloggers zijn het nieuwe Sesamstraat, “Hé Siri” zijn misschien de één van de eerste woordjes die ze zeggen en samenwerken doen ze natuurlijk in de cloud. Deze digitale leefwereld heeft ook invloed op het onderwijs. Naast handige digitale hulpmiddelen bepalen ook Whatsapp-fitties en Insta-grappen de sfeer van de klas. Mediawijsheid is daarom niet alleen belangrijk voor leerlingen, ook leraren zullen over een flinke dosis digitale geletterdheid moeten beschikken.

Mediawijsheid visueel met competentiemodel

Om mediawijsheid concreet te maken heeft mediawijzer.net een visueel competentiemodel ontwikkeld op basis van 10 competenties die ieder zijn onderverdeeld in 4 niveaus:

  1. Passief – via radio en televisie worden miljoenen berichten gepost vanuit verschillende bronnen.
  2. Actief – nieuwe telefoons en communicatiemiddelen komen dagelijks op de markt. Jongeren pakken deze trends snel op, maar denken ze ook aan een veilig wachtwoord?
  3. Interactief – we communiceren op een andere wijze dan vroeger. Directer, interactief, eenvoudig en plaats- en tijd onafhankelijk.
  4. Effectief – media spelen een steeds grotere rol bij het behalen van persoonlijke doelen. Hierdoor moeten ze de mogelijkheden en beperkingen van media leren kennen.

3 tips voor het gebruik van social media

Wil jij weten hoe je een kind mediawijs kunt opvoeden? Dit e-book geeft je 3 tips hoe je dit het beste kunt aanpakken. Lees verder meer over mediawijze kinderrechten, de 10 competenties met 4 niveaus en bekijk een video over het competentiemodel.