Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Management buy-out

10 mythes rondom Management Buy-out ontkracht

Heeft u de wens om eigenaar te worden van het bedrijf waar u al jaren werkt? Dan is het goed om deze whitepaper te lezen!

Managers hebben over het algemeen veel kennis van het bedrijf waar ze werken, zij hebben tenslotte zelf bijgedragen aan het succes. Er is over het algemeen al een (goede) relatie opgebouwd met de eigenaren van de onderneming. Mede hierdoor  zijn managers een logische en succesvolle koper.

Wanneer managers de (directeur) eigenaar uitkopen, noemen we dat een management buy-out. Deze vorm van bedrijfsovername komt relatief weinig voor, terwijl het wel een goede manier is om bedrijfsopvolging te realiseren. Dit heeft onder andere te maken met een aantal misverstanden, die we graag de wereld uit willen helpen.

Deze whitepaper beschrijft 10 mythes over de management buy-out. De eerste drie mythes staan hieronder samengevat:

  1.  Ik kan het bedrijf waar ik nu manager van ben niet betalen
    Een goedlopend bedrijf kan al snel miljoenen euro’s kosten. Geld dat u echter niet zelf hoeft te hebben om een management buy-out te kunnen realiseren. Vaak hebben investeerders dit zelfs liever niet. Lees meer over deze mythe in de whitepaper.
  1.  Mijn werkgever vraagt de hoofdprijs voor het bedrijf
    Natuurlijk wil iedere eigenaar graag een zo hoog mogelijke prijs voor zijn onderneming. Zolang de prijsverwachtingen de marktwaarde niet overstijgen, dan is een management buy-out doorgaans mogelijk. Een eigenaar hoeft dus geen genoegen te nemen met een lage prijs om een management buy-out mogelijk te maken.
  1.  Zodra mijn baas hoort dat ik het bedrijf wil kopen, krijg ik ontslag
    Als de manager aangeeft dat hij interesse heeft om de onderneming waarvoor hij werkt te kopen van zijn directeur, kunnen er potentieel conflicterende belangen ontstaan. Dit hoeft niet meteen te leiden tot ontslag. In de meeste gevallen zijn eigenaren juist opgelucht dat het bedrijf in vertrouwde handen terecht komt.

Download vrijblijvend de volledige whitepaper en lees meer over de 10 management buy-out mythes. Lees ook meer over het stappenplan voor management buy-out.