Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Mail migreren: bezint eer gij begint!

e-office krijgt zo nu en dan de vraag om te ondersteunen bij de beslissing of de organisatie over moet stappen naar een andere mailomgeving. Dit is een lastige vraag, omdat de aanleiding in de meeste gevallen niet van technische aard is. Meestal is het een gevoel, gemor van gebruikers of het missen van gedegen kennis van het platform waar men al jaren mee werkt. Ook zien we regelmatig dat het bestaande platform niet meer is bijgehouden en draait op een (zeer) oude versie. Niet raar dat gebruikers zich dan laten horen.

Met regelmaat brengen leveranciers nieuwe versies uit van hun product. Om in lijn te blijven met meestal nog sneller veranderende browsers en hardware. Ga je niet mee met deze updates, dan is het mogelijk dat het product op den duur onverklaarbaar en onstabiel gedrag laat zien. Dit is vaak aanleiding voor de IT-afdeling om rond te gaan kijken naar andere producten en leveranciers. Jammer genoeg zien we dit scenario weleens langskomen, want dit is eigenlijk een verkeerde reden om een beslissing te nemen die grote impact heeft op de gehele organisatie.

Rapport Gartner

Gartner heeft hierover een mooi rapport geschreven in 2011.

Zowel IBM, Microsoft als Google zijn stabiele leveranciers met een gedegen productaanbod. Geen reden dus voor het “weg migreren” naar een ander.
Wat kan dan wel de reden zijn om over te stappen naar een andere leverancier?
Zoals ook door Gartner benoemd: laat emotie niet leidend zijn in de beslissing.

Een financiële reden kan legitiem reden zijn, maar zorg dat je alle bijkomende kosten ook in ogenschouw neemt. Want een migratie kan flinke invloed hebben op de productiviteit. Goedkopere licenties zijn niet altijd beter voor je organisatie en het kan uiteindelijk duurder uitpakken.

Integratie

Integratie met andere applicaties en zelfs met het OS wordt steeds meer een vereiste. Omdat bijna de gehele wereld op Windows draait, zal het geen verrassing zijn dat Microsoft producten beter integreren met het Windows OS en andere producten daarop en in. IBM is echter in een razend tempo bezig met een inhaalslag daarin.

Wanneer je productieomgeving al tijden geen upgrades of zelfs updates heeft gehad, gaat de vergelijking met een andere leverancier vaak mank. De eerlijke vergelijking is om de nieuwste versies van alle leveranciers naast elkaar te zetten en de verouderde omgeving buiten beschouwint te laten. Een upgrade is vaak een beter scenario om je organisatie een “boost” te geven dan een tijdrovend en duur migratietraject.

On-premise, hybride en cloud: IBM

IBM is met haar investeringen, overnames en nieuwe partnerschappen nog steeds in de race. Meer dan dat: IBM en hybride voor Enterprise zijn niet los van elkaar te zien, vooral als je ook de SoftLayer meeneemt in deze beoordeling. Geen virtuele-, maar een Bare Metal server welke je naar eigen inzicht kan inrichten. IBM staat nog voor veel organisaties op nummer 1 als het gaat om Enterprise Ready oplossingen voor zowel On-Premise, Hybride en Cloud.

IBM Ranked #1 Hybrid Cloud Provider by Synergy Research
IBM Named #1 in Software Defined Storage Platforms
IBM Ranked No.1 Cloud Computing Provider in US
IBM Global Business Services Ranked #1 in Thought Leadership
IBM Security Ranked #1 in Gartner Magic Quadrant for Managed Security Services

Toch mailmigratie?

Zit er niets anders op dan migreren naar een ander mailplatform, houd dan rekening met het volgende:

  • Kosten van migratie zijn hoger dan de huidige omgeving “up-to-date” brengen.
  • Kosten van de eventuele applicatie migratie zijn een factor hoger dan die van de mailomgeving.
  • Je verliest meestal functionaliteit