Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Machine learning uit de doeken gedaan

Dit is geen sciencefiction meer

Wanneer we denken aan machine learning, denken velen aan films als Short Circuit, The Matrix en Terminator. Het is echter al lang geen Hollywood sciencefiction meer. We worden dagelijks geconfronteerd met machine learning, want bedrijven als Facebook en Amazon passen deze technologie toe om jouw nieuwsfeed te personaliseren of je gerichte aanbiedingen toe te sturen. En het herkennen van locaties op jouw vakantiefoto’s? Allemaal mogelijk gemaakt dankzij machine learning.

Hoe kan een machine leren?

Machines zijn in staat te leren door data te analyseren en zo patronen te ontdekken en door de volgende regels toe te passen:

  • Categoriseren van dingen of mensen
  • Voorspellen van mogelijke uitkomsten of acties gebaseerd op bekende patronen
  • Identificeren van de tot dan toe onbekend patronen en verbanden
  • Detecteren van abnormale en onverwachte gedragingen

De intelligentie van het algoritme stijgt door steeds meer data toe te voegen. Op die manier wordt het algoritme beter en zal de machine dus meer leren.

De 4 categorieën van machine learning toegelicht

Het e-boek The machine learning primer belicht de 4 categorieën van machine learning, wij lichten alvast de categorie supervised learning kort toe.

Bij supervised learning leert de machine door voorbeelden. Voorbeelden van gewenste input en output worden aangeleverd. Het algoritme gebruikt vervolgens de input om op basis van verbanden en logica een uitkomst te voorspellen. Zodra het logische patroon bekend is, kan het gebruikt worden om soortgelijke problemen aan te pakken. Deze vorm van machine learning wordt volop gebruikt voor gepersonaliseerde aanbiedingen op je mobiel of bij het opsporen van mogelijke kredietkaart fraude.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Wil je weten wat de toekomst nog meer in petto heeft? Download dan dit e-boek en laat je inspireren door deze fascinerende materie. Eén ding is zeker, dit boek geeft stof tot nadenken!