Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Machine learning toepassingen in de zorg

Machine learning uit de doeken gedaan

Artificial intelligence, het roept bij velen nog steeds beelden op uit Hollywood-films zoals The Matrix en I, Robot. Het is inmiddels al lang geen sciencefiction meer, elke dag worden we geconfronteerd met AI-toepassingen. We gaan hier dieper in op machine learning. Dit is de techniek die ervoor zorgt dat we een gepersonaliseerde nieuwsfeed op Facebook zien of ‘ook interessant’-aanbiedingen krijgen bij webshops. Ook voor de zorg zijn machine learning toepassingen bijzonder interessant. Denk bijvoorbeeld aan het vaststellen van diagnoses en hetanalyseren van röntgenfoto’s of scans.

Machine learning: de basisprincipes

Laten we eerst kijken naar hoe een machine precies in staat is om te leren. Dit gebeurt door data te analyseren en patronen te ontdekken. Vervolgens past met volgende regels toe:

  • Categoriseren van objecten of mensen
  • Voorspellen van mogelijke uitkomsten of acties gebaseerd op bekende patronen
  • Identificeren van de tot dan toe onbekende patronen en verbanden
  • Detecteren van abnormale en onverwachte gedragingen

Hoe meer data we het algoritme voeden, hoe slimmer het wordt. Op die manier wordt het algoritme steeds slimmer en leert de machine meer.

Basistechnieken: 4 types van machine learning

Het e-boek The machine learning primer bekijkt de 4 categorieën van machine learning, waaronder supervised learning. Wij lichten deze categorie alvast kort toe.

Bij supervised learning gebruikt men voorbeelden om de machine te laten leren. Voorbeelden van gewenste input en output worden aangeleverd. Op basis van deze input zal het algoritme op basis van verbanden en logica een uitkomst voorspellen. Is het logische patroon bekend? Dan laat men deze los op soortgelijke problemen. Deze techniek vinden we vooral terug bij spraakherkenning of het opsporen van aanstootgevende content op internet.

Praktische toepassingen in de zorg en zoveel meer

Benieuwd naar concrete toepassingen voor de zorg? Wil je graag een goed beeld krijgen van de mogelijkheden van deze AI-toepassing? Lees dan dit e-boek en dompel je onder deze fascinerende materie.