Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Maak de juiste beslissingen binnen het gemeentebestuur

Wat u moet weten over een optimale besluitvorming binnen een bestuur

Veelal zijn er verschillende mensen betrokken bij de voorbereidingen en het nemen van het besluit zelf. Daarnaast is de besluitvorming binnen een bestuurlijk proces een lang en vast patroon. De voorstellen opstellen, langs verschillende managers voor akkoord en de voorstellen moeten vaak nog langs verschillende hiërarchische lagen van de organisatie. Echter is dit proces bij gemeenten vaak nog iets complexer. Lees in het volledige artikel meer over de stappen van de besluitvorming binnen de gemeente. Wilt u als gemeente duurzamer zaken doen, efficiënter werken en transparantie creëren binnen dit proces? In dit artikel meer over een optimaal bestuurlijk besluitvormingsproces.

Structureren en optimaliseren van het bestuurlijk proces
Begin met het structureren van het proces, breng te stappen in kaart. Wie kan een voorstel indienen? Dit zijn namelijk niet alleen werknemers, maar ook burgers, raadsleden, studenten of cliënten. Wie moet het voorstel accorderen? Voldoet het proces aan de wet- en regelgeving?

Digitaliseer het proces
Digitaliseren van bestuurlijke besluitvormingsprocessen kan bijdragen aan een optimale besluitvorming. Bij het fysiek delen van documenten in de organisatie, kunnen  de volgende situaties ontstaan:

  • Documenten en statussen zijn lastig te traceren
  • Bedrijfskritische documenten kunnen zoek raken
  • Er ontstaat een groter risico dat de organisatie niet meer voldoet aan de archiefwet
  • Er ‘zwerven’ verschillende versies van documenten door de organisatie

Verder in dit artikel:

  • Een IT-systeem is slechts een middel
  • Teamwork is de sleutel tot succes
  • Transparant proces

Download geheel vrijblijvend het volledige artikel en lees meer over het optimale bestuurlijk proces binnen de gemeente.

Bekijk de video:
Bekijk ook de video over het bestuurlijke besluitvormingsproces bij gemeente Beek.