Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Lexus Europe maakt de meest intuïtieve autoreclame ter wereld met IBM Watson

Volgens één van de grootste filmmakers aller tijden, Alfred Hitchcock, heb je slechts drie dingen nodig om een geweldige film te maken “… het script, het script en het script.” Maar wat gebeurt er als je een met een Oscar bekroonde regisseur een script geeft dat helemaal door artificiële intelligentie is geschreven? Het resultaat is de nieuwe ‘Driven by Intuition’-commercial van Lexus.

Lexus Europe wilde een reclamefilm maken om de intuïtieve en innovatieve nieuwe Lexus ES onder de aandacht te brengen. Het Londense creatieve bureau The&Partnership schreef samen met technisch bedrijf Visual Voice het meest intuïtieve script ter wereld, op basis van AI en IBM Watson.

Lexus, The&Partnership en Visual Voice lopen voorop als het gaat om de inzet van Watson AI en analytics als springplank in het creatieve proces. De magie van het tot leven brengen van verhalen zal altijd een menselijk creatief proces zijn en deze samenwerking laat perfect zien hoe mens en machine elkaar versterken in het tijdperk van AI.

Het script, geschreven met behulp van AI, werd tot leven gewekt door regisseur en Oscar-winnaar Kevin Macdonald. Hij maakte onder meer ‘The Last King of Scotland,’ de Whitney Houston-film ‘Whitney’ en de bekroonde documentaire ‘One Day in September.’ Hij vertelt: “Toen ik het script kreeg, zag ik direct de mogelijkheden van het melodramatische verhaal. Het feit dat AI een andere machine gevoelens geeft, hem in een soort gevechtssituatie brengt en hem daarna laat ontsnappen in de zonsondergang is zo’n emotionele reactie van iets wat in essentie een digitaal platform is. De charmante, simpele schrijfwijze van AI was fascinerend door de interpretatie van menselijke emotie en toch onverwacht genoeg om de film een duidelijk niet-menselijk kantje te geven.”

The&Partnership en Visual Voice analyseerden samen met Watson 15 jaar aan bekroond beeld, tekst en audio van reclamecampagnes voor auto’s en luxemerken die op het internationale reclamefestival Cannes Lions een prestigieuze ‘Leeuw’ voor creativiteit wonnen. In hun onderzoek namen ze ook allerlei andere externe data mee. Watson identificeerde de winnende, zowel emotioneel intelligente als onderhoudende elementen van de content. De AI voedde het script met informatie om de grote lijnen uit te zetten. Daarmee ontwikkelden de creatieve bureaus het verhaal. Bij de productie maakte de Watson-technologie gebruik van een combinatie van Watson Visual Recognition, Watson Tone Analyser, Watson Text to Speech en Watson Personality Insights.

Met het oog op het grote gebruik van informatie uit bestaand reclamemateriaal, was het belangrijk om te voorkomen dat de productie te bekend aanvoelde of dat de toon te algemeen was. Om de originaliteit van het script te waarborgen en het te laten aansluiten bij het Lexus-merk, werd extra data over het merk en de projectrichtlijnen aan de AI toegevoegd.

Voor de focus op het ‘intuïtieve’ aspect van het verhaal, verzamelde het creatieve team extra informatie door wetenschappelijk onderzoek naar de menselijke intuïtie. Via MindX, de faculteit voor toegepaste wetenschappen van de Universiteit van Nieuw-Zuid-Wales in Australië, ontwikkelde het team begrip van wat iemand intuïtief maakt en hoe mensen die erg intuïtief zijn reageren op auto-advertenties.

De commercial markeert het begin van een beweging om AI beter te benutten in creatieve sectoren. AI hielp al bij het schrijven van popliedjes, het maken van een filmtrailer en het imiteren van stijlen van grote schilders. Nu helpt het creatieve beslissingen te nemen bij het maken van films.

Met deze trend komt de vraag naar voren of AI de menselijke creativiteit zal vervangen. Het doel van IBM is, en blijft, om met AI inspiratie te bieden voor creativiteit en meer tijd vrij te maken om na te denken over het creatieve proces ― niet om de menselijke geest na te maken.

AI zal één van de meest creatieve sectoren ter wereld ingrijpend en positief veranderen. Voor Lexus is het een opwindende tijd, waarin mens en machine samenkomen en de grenzen van hun samenwerking in perfecte harmonie verkennen.