Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Leuk werk? Alsof je zelf zo leuk bent!

Je mag kiezen: je blijft in je huidige baan en krijgt een salarisverhoging van 100 procent. Je gaat dus in één keer twee keer zoveel verdienen voor hetzelfde werk. Of: je levert de helft van je huidige loon in en krijgt de baan die je écht leuk vindt. Uit een onderzoek van Brunel blijkt dat bijna twee derde voor de tweede optie kiest. In theorie dan. Switchen van baan is nog geen garantie op leuk werk.

ICT’ers zijn net mensen, dat zou je ook kunnen concluderen uit dit onderzoek. AG Connect dook dieper in de cijfers van Brunel en ontdekte dat de ondervraagde ICT’ers er vrijwel hetzelfde instaan als hun ‘gewone’ collega’s. In die beroepsgroep zegt ook 62 procent dat ze met liefde loon inleveren voor leuker werk. Liever minder verdienen, dan hetzelfde werk blijven doen.

Opvallend honkvaste ICT’ers

Dat lijkt in tegenspraak te zijn met de relatieve immobiliteit van ICT’ers in vergelijking met andere werknemers. In het algemeen verwachten de ondervraagden gemiddeld minimaal vijf keer van werkgever te veranderen. Bij ICT’ers is dat een stuk lager. Ongeveer een vijfde van de ondervraagde ICT’ers verwacht voor de pensioenleeftijd niet meer van baan te veranderen. Iets meer dan een kwart denkt nog één keer een move te maken en ook een kwart verwacht nog maximaal twee keer te switchen voordat de pensioentijd aanbreekt. Jongeren zijn (uiteraard) ook in ICT het mobielst: een derde van hen verwacht vijf of meer keer te switchen vóór de pensioenleeftijd. Die honkvastheid van ICT’ers in vergelijking met andere werknemers mag je dan toch weer opvallend noemen, zeker in een tijd waarin ICT-banen (ook de allerleukste!) voor het opscheppen liggen voor gekwalificeerde en gemotiveerde professionals.

Wat is het grootste risico op saai werk?

Ik denk wel een verklaring te hebben voor de baantrouw van die developers, beheerders, consultants en salesmensen. Als je steeds op zoek bent naar nieuwe uitdagingen en je wilt in je werk echt iets bijdragen aan structurele oplossingen voor de toekomst, look no further. De wereld verandert en de ICT-wereld zit daarbij in de voorhoede. Met ontwikkelingen op het gebied van AI, big data, robotisering, VR, AR en blockchain is dit de sector van de toekomst. Om je werk leuk te houden, kun je dus gewoon blijven zitten waar je zit. Je hoeft je (werk)omgeving niet te veranderen.

Leuk werk

Wat moet dan wel veranderen voor de broodnodige uitdaging en stimulans? Dat ben je zelf als ICT-professional. Je werkgever en je functie vormen niet het grootste risico op saai werk. Je moet jezelf blijven ontwikkelen, opleiden en trainen om een rol van betekenis te spelen in deze snel veranderende wereld en sector. Wil je leuk werk? Dan moet je daar wel wat voor doen! Anders kom je vanzelf terecht in de categorie die niet in het Brunel-onderzoek naar voren kwam. De mensen die én steeds minder leuk werk doen én gaandeweg de helft van hun salaris inleveren.