Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Leren programmeren: Codeweek 2018 is in volle gang

De Codeweek 2018 is op 6 oktober officieel van start gegaan en gonst door tot het einde van de maand: 21 oktober om precies te zijn. Deze Codeweek is er volledig op gericht om de interesse van kinderen te wekken voor het leren van digitale vaardigheden. Want juist deze vaardigheden zullen in de toekomst goed van pas komen.

Kinderen groeien tegenwoordig weliswaar op met technologie, en zijn er soms nog meer bedreven in dan hun ouders, maar dit wil niet zeggen dat zij alle aspecten direct onder de knie hebben. Voor kinderen is het belangrijk om van jongs af aan vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze zichzelf staande kunnen houden in een steeds verder digitaliserende samenleving.

Sfeerimpressie

Tijdens de Codeweek worden binnen een periode van drie weken in heel Europa activiteiten georganiseerd om kinderen (en leraren) kennis te laten maken met de verschillende aspecten van digitale geletterdheid. Zo zijn er workshops programmeren, hacken, informatievaardigheden en computational thinking. Ook leren kinderen hoe zij zich veilig kunnen bewegen op het internet. Op deze manier worden kinderen op speelse wijze voorbereid op de toekomst.

Scholen, bibliotheken, (maatschappelijke) organisaties en bedrijven organiseren verschillende activiteiten om kinderen te enthousiasmeren voor de mogelijkheden op het gebied van digitale vaardigheden. Om een idee te geven: in het Medialab in Zwolle kunnen kinderen met robots spelen, Stichting De Jonge Onderzoekers in Groningen organiseert een open les programmeren en in NEMO zijn er in oktober extra activiteiten, zoals ‘Codeer je eigen ketting’. In deze workshop wordt een ketting gemaakt met behulp van het binaire alfabet.

Doe mee!

Om een kleine impressie te geven van de Codeweek vorig jaar: bijna 1 miljoen (970.000) mensen hebben toen meegedaan aan één van de 23.000 EU Codeweek evenementen. De evenementen vonden plaats in meer dan vijftig landen wereldwijd en bijna de helft (46%) van de deelnemers waren meisjes of vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar. Dat is zeker een succes te noemen, maar hopelijk wordt er dit jaar weer een nieuw record gevestigd!

Veel evenementen en workshops in de Codeweek zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Maar als je nu echt de smaak te pakken hebt en overloopt van de inspiratie, kun je als school of organisatie ook je eigen codeerevent organiseren. Programmeren is een vaardigheid die kinderen in de toekomst een grote voorsprong kan geven. Het is dus belangrijk om als leraar je leerlingen aan de hand mee te nemen in de digitale wereld van het programmeren en ze uit te dagen en te inspireren om deze nieuwe vaardigheid te ontwikkelen. Dat is niet alleen voor de leerlingen, maar vaak ook voor de leraren erg leerzaam.

De Nederlandse Codeweek wordt georganiseerd door ECP | Platform voor de Informatiesamenleving in samenwerking met diverse enthousiaste partners.

Deze blog is afkomstig van ICTheek, het inspiratieplatform voor professionals in het onderwijs.