Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Laat analytics het werk voor u doen

Nog maar een paar jaar geleden kochten bedrijven Business Intelligence tools voor een kleine groep medewerkers – voornamelijk analisten. Er ontstond daardoor een grote afhankelijkheid van IT om rapportages te standaardiseren wat vaak leidde tot knelpunten in de organisatie.

 

Gelukkig is die tijd voorbij. Vooraanstaande bedrijven zien nu in dat analytics juist het verschil kan maken als het binnen handbereik is van de mensen die dag in dag uit besluiten nemen en ernaar handelen.

 

Maar zelfs met dit nieuwe inzicht heeft niet elke organisatie zijn analytics volledig geïntegreerd in de bedrijfsprocessen en de bedrijfscultuur. Daardoor zien sommige werknemers analytics nog steeds als iets dat alleen te begrijpen is door specialisten. Iets dat weinig te maken heeft met hun dagelijkse werkzaamheden.

 

Overal analytics
Maar data en data-analyse hebben op nagenoeg elk vlak invloed op ons dagelijks leven. Merkt u hoe online advertenties steeds vaker zijn gebaseerd op eerdere aankopen?

 

Als u naar sport kijkt op TV, vraagt u zich dan wel eens af hoe het toch kan dat commentatoren en presentatoren alle statistieken van teams en spelers als parate kennis lijken te hebben?

 

Kon u de laatste keer dat u online iets kocht, bekijken of de artikelen op voorraad waren of welke gerelateerde producten voor u interessant zouden zijn?

 

Houdt u in de gaten hoeveel brandstof uw auto verbruikt? En vraagt u zich wel eens af hoe de brandstofprijzen aan de pomp worden vastgesteld?

 

En staat u wel eens stil bij de mysterieuze bepaling van vliegprijzen of verzekeringspremies, gebaseerd op consumentengedrag?

 

Aan de slag
Download Get ConnectedSommige bedrijven starten met BI op basis van een deductieve aanpak: “We hebben nieuwe tools gekocht en nu is het tijd om met analytics te kijken wat we kunnen vinden in onze data.” Maar om echt waarde te halen uit analytics, kiest u voor een inductieve aanpak. Maak een lijst met uw belangrijkste vragen: “Waarom verliezen we marktaandeel? Welke klanten leveren ons het meeste op? Hoe verminderen we onze voorraad zonder een verminderde leverbaarheid?” Om vervolgens analytics te gebruiken om de antwoorden te vinden die verborgen zitten in uw data.