Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Laag opgeleiden hebben moeite met digitale dienstverlening van de Nederlandse overheid

De lokale overheid scoort aanzienlijk beter

Ondanks dat 60 procent van de Nederlanders tevreden is met de groeiende digitale dienstverlening van de Nederlandse overheid, hebben met name laag opgeleiden landgenoten moeite om er zelfstandig gebruik van te maken. Dat blijkt uit onderzoek door DirectResearch in opdracht van ServiceNow.

Maar liefst 45 procent van de laag opgeleiden zegt moeite te hebben met zelfstandig uitvoeren van de online belastingaangifte. Van de hoger opgeleide ondervraagden geeft 23 procent het zelfde antwoord. Het onderzoek vroeg ruim duizend Nederlanders naar hun ervaringen met de online dienstverlening van de overheid.

Lokale overheid scoort beter

De lokale overheid scoort aanzienlijk beter. Zo heeft 94 procent van de ondervraagden het vertrouwen om zonder problemen een afspraak te maken bij de eigen gemeente voor het aanvragen van een nieuw paspoort. Voor het doorgeven van een verhuizing ondervind hetzelfde aantal respondenten geen enkel probleem.

NL DIGIbeter

Het onderzoek toont aan dat de overheid nog flinke stappen moet zetten om aan de eigen NL DIGIbeter doelstellingen te voldoen. Deze doelstellingen moeten het contact van de overheid met burgers en ondernemers slimmer, toegankelijker en persoonlijker maken.