Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Kunstmatige intelligentie zet de financiële sector op zijn kop

Machine learning is kostenbesparing 2.0

Kunstmatige intelligentie of AI zijn bezig met een enorme opmars. Vooral binnen de financiële sector zal veel handwerk vervangen kunnen worden door slimme software. Op dit moment zet een op de drie banken kunstmatige intelligentie al in. Uit recent onderzoek blijkt dan ook dat bijna driekwart van alle bedrijven denkt dat kunstmatige intelligentie een prominente rol gaat spelen in bankenland. Gartner becijferde dat in 2018 bijna de helft van de uitbesteedde diensten door software wordt uitgevoerd. Het is dus een ontwikkeling die bepaald niet ongemerkt voorbij zal gaan.

Het combineren van mens en machine

In Manhattan kwamen afgelopen zomer enkele kopstukken uit de financiële wereld bij elkaar om de effecten van AI op de sector te bespreken. Eén van dé onderwerpen was Smart Process Automation (SPA) onder andere robotica en cognitieve automatisering combineert. Het invoeren van gegevens van de ene naar de andere tool wordt dan niet meer door mensen, maar door de computer gedaan. Het menselijke denkwerk is de juiste informatie uit ongestructureerde bronnen te halen. Door deze twee processen te combineren kan ongestructureerde data omgezet worden in gestructureerde data waar waarde gemakkelijker uit kan worden onttrokken. Hierdoor kunnen processen enorm worden gestroomlijnd.

Wat heeft machine learning te bieden?

Eenvoudige processen op de werkvloer kennen enorm veel beslissingsmomenten. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van een factuur. Klopt de factuur, voldoet het aan de eisen, moet deze direct worden betaald en is het al goedgekeurd? Machine learning kan bij deze en veel meer processen een superieur alternatief zijn voor het bekende als/dan-script. Het combineert technologieën als big data, cloud en kunstmatige intelligentie om de eigen regels te verbeteren, modellen te maken en steeds weer aan te passen.

Kosten besparen dankzij machine learning

Kunstmatige intelligentie en machine learning helpt om enorm in de kosten te snijden en processen te automatiseren en te versnellen. Wilt u weten hoe bedrijven en het bankwezen in het bijzonder kan profiteren van deze technologieën? Download dan Why Artificial Intelligence is Really Smart. Daarin leest u ook een handig stappenplan om vandaag te beginnen met oplossingen waar u in de nabije toekomst de vruchten van plukt.