Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Kunstmatige intelligentie: schrikbeeld of uitkomst?

Slimmer werken door intelligente software

Kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI) is een trend die nu al grote impact heeft op de wereld om ons heen. Denk maar aan de volgende voorbeelden: iintelligente verkeerslichten, intelligente wasmachines, smartphones en slimme meters. Deze apparaten verzamelen allemaal tal van data en op basis daarvan worden processen geautomatiseerd. Dat levert veel voordelen op. Zo hoeven we niet te onthouden wanneer machines toe zijn aan onderhoud. De angst bestaat wel dat de computers onze keuzevrijheid aantasten. Die angst is onterecht. Zoals in deze whitepaper wordt beschreven, helpen kersverse AI-technieken u juist om betere keuzes te maken.

Artificial intelligence: een definitie

Maar wat is AI eigenlijk precies? Een definitie is moeilijk te geven. Zaken die aanvankelijk als uiterst intelligent werden beschouwd, zoals het winnen van een schaakpartij van wereldkampioen Kasparov, blijken opeens toch niet zo intelligent te zijn als het doel eenmaal is bereikt. Soms wordt daarom weleens gezegd: AI is wat we de computer nog niet kunnen laten doen.

Een klassieke test voor kunstmatige intelligentie is de Turingtest, genoemd naar de Engelse wiskundige Alan Turing (1912-1954). Deze komt erop neer dat als een computer u kan laten geloven dat hij een mens is, de computer intelligent moet zijn.

AI in de praktijk

De rekenkracht van moderne computers is enorm; met behulp van patroonherkenning, grafen en andere wiskundige hulpmiddelen kunnen de snelle computers van vandaag de dag waarde halen uit grote datasets. Artificiële intelligentie is echter meer dan alleen deze rekenkracht; het gaat ook om het vermogen van software en algoritmes, om te leren van de omgeving en zelfstandig beslissingen te nemen.
Nemen denkende robots binnenkort uw baan over? Gelukkig loopt het zo’n vaart niet. Diezelfde slimme algoritmes kunnen u echter wel helpen beter te worden in uw werk. Download de whitepaper en laat u inspireren door de laatste trends op het gebied van AI.

 

Download de whitepaper
Download