
Kunstmatige intelligentie: schrikbeeld of uitkomst?
Slimmer werken door intelligente software
Kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI) is een trend die nu al grote impact heeft op de wereld om ons heen. Denk maar aan de volgende voorbeelden: iintelligente verkeerslichten, intelligente wasmachines, smartphones en slimme meters. Deze apparaten verzamelen allemaal tal van data en op basis daarvan worden processen geautomatiseerd. Dat levert veel voordelen op. Zo hoeven we niet te onthouden wanneer machines toe zijn aan onderhoud. De angst bestaat wel dat de computers onze keuzevrijheid aantasten. Die angst is onterecht. Zoals in deze whitepaper wordt beschreven, helpen kersverse AI-technieken u juist om betere keuzes te maken.
Artificial intelligence: een definitie
Maar wat is AI eigenlijk precies? Een definitie is moeilijk te geven. Zaken die aanvankelijk als uiterst intelligent werden beschouwd, zoals het winnen van een schaakpartij van wereldkampioen Kasparov, blijken opeens toch niet zo intelligent te zijn als het doel eenmaal is bereikt. Soms wordt daarom weleens gezegd: AI is wat we de computer nog niet kunnen laten doen.
Een klassieke test voor kunstmatige intelligentie is de Turingtest, genoemd naar de Engelse wiskundige Alan Turing (1912-1954). Deze komt erop neer dat als een computer u kan laten geloven dat hij een mens is, de computer intelligent moet zijn.
AI in de praktijk