Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Krijg vertrouwen in jouw AI-projecten

Zorg voor een betere basis voor jouw AI-inspanningen

AI wordt steeds vaker een belangrijk onderdeel van de toekomstplannen binnen organisaties. Vaak wordt in eerste instantie gekozen voor het automatiseren van administratieve processen of het inzetten van een chatbot om klanten ook buiten kantooruren te helpen op jouw website. Het is wel goed om te beseffen dat voor elk geslaagd AI-project er veel meer zijn die nooit daadwerkelijk werden ingezet. De oorzaak? Het uitrollen van een AI-project is complex en niet iedere organisatie heeft al alle kennis en tooling in huis om het project tot een goed einde te brengen. Bovendien zijn ook vertrouwen en transparantie twee factoren die vaak roet in het eten gooien.  

Geen vertrouwen = geen succes

Wanneer men binnen de organisatie geen vertrouwen heeft in de resultaten van het AI-project, dan is het eigenlijk gedoemd om te mislukken. AI mag geen zwart gat zijn waar mensen data ingooien en dat vervolgens resultaten uitspuwt. In zo’n geval weten medewerkers helemaal niet of de resultaten wel waarheidsgetrouw zijn. Laat staan dat ze de resultaten kunnen verklaren richting hun klanten of controllers.

Krijg inzicht in jouw AI-projecten

Gelukkig zijn er hulpmiddelen die jou helpen bij het ontwikkelen, beheren en uitvoeren van AI-projecten. De details kan je nalezen in deze solution brief, maar we lichten één toepassing alvast kort toe:

  • Het toelichten van AI: Dit onderdeel zorgt ervoor dat alle data die men gebruikt ook gelogd worden. Roepen de resultaten vragen op? Dan kan je tot in detail uitzoeken welke data aan de oorsprong liggen. Handig voor controllers en compliance-checks, maar ook voor data-analisten is dit waardevolle informatie. Analisten kunnen elk resultaat analyseren en uitzoeken waarom en hoe het model tot een bepaalde conclusie kwam.  

Wil jij graag weten hoe je een stevig en betrouwbaar fundament opzet voor jouw (toekomstige) AI-projecten? Download dan deze solution brief Trust and transparency for AI on the IBM Cloud en ontdek de mogelijkheden.

 

Download de whitepaper
Download