Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Klantervaring verbeteren met Internet of Things

IoT in Retail: Engaging the Connected Customer

Interrnet of Things (IoT) is de nieuwe industriële revolutie die zich op dit moment in de retail voltrekt. Door apparaten en objecten op internet aan te sluiten, wordt informatie gekoppeld en klantgedragingen geanalyseerd waarmee  u betere beslissingen kunt nemen. Hierdoor kunt u zien wie klanten zijn en wat ze doen. Het gedrag van klanten en hun voorkeuren beter in kaart brengen. Hiermee verkrijgt u inzicht waarmee u de klantervaring kunt verbeteren.

Internet of Things tilt service naar een hoger niveau

Het MKB is in een felle strijd verwikkeld met webshops die vanwege lagere onkosten diensten goedkoper kunnen leveren. Dankzij de inzet van IoT kunnen fysieke winkels een slag winnen op het gebied van service. Denk bijvoorbeeld aan producten die uitgerust zijn met RFID-chips die gekoppeld worden aan een bewegingsmelder bij de ingang van een kleedhokje. Deze twee signalen komen tegelijk binnen op de smartwatch van de verkoper die ziet dat de klant al langer dan 20 seconden voor het kleedhokje blijft staan. De verkoopmedewerker krijgt een trilling of het bericht ‘klant wacht bij kleedhokje B’. Met deze informatie kan de service aan de wachtende klant snel geboden worden

Efficiënter voorraadbeheer dankzij IoT

Met IoT zijn talloze van dit soort service-verbeterende oplossingen mogelijk. Ook is direct contact tussen winkel of producten uit de winkel met de klant te verwezenlijken. Zo kunnen producten contact zoeken met de smartphone van de klant en gepersonaliseerde aanbiedingen doen. Het zijn niet zozeer de apparaten die slim zijn, het is de software die erachter zit de juiste verbanden legt. Zo kunnen bijvoorbeeld ook looproutes van klanten geoptimaliseerd worden en kan het voorraadbeheer via automatisering geoptimaliseerd worden. Wat zijn de mogelijkheden en de valkuilen bij het inzetten van IoT in de detailhandel? Dat leest u in de whitepaper “IoT in Retail: Engaging the Connected Customer.”