Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Klantcase: Zorggroep Noordwest-Veluwe is klaar voor de zorg van morgen

Veranderingen in de markt vragen om nieuwe voorzieningen voor medewerkers 

Patiënten komen steeds minder naar ziekenhuizen en gespecialiseerde zorgcentra. Videoconsult en monitoring op afstand raken meer en meer ingeburgerd. Die trend was al gaande en is door Covid-19 versneld. Deze veranderende werkwijze betekent nogal wat voor zorgmedewerkers, ICT’ers en patiënten.  

 Zeg maar gerust een flinke uitdaging voor IT-professionals. Bij de Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) kwam Carolien Venhuizen, hoofd ICT, bij haar aantreden in 2019 al snel tot de conclusie dat de organisatie werkt met een verouderde IT-omgeving. Een inhaalslag is nodig om niet alleen up-to-date te zijn, maar om een toekomstbestendige organisatie te bouwen. Een toekomst waarbij zorg verandert, meer wordt samengewerkt in de keten en de client op basis van data-gedreven technologie langer zelfstandig blijft.   

Een werkplek vanuit de cloud, afgestemd op zorgmedewerkers en hun patiënten 

De ambitie van ZNWV is om waardevolle zorg op maat te bieden en koploper te zijn in zorg en welzijn. Als specialist in regionale ouderenzorg staan de zorgmedewerkers dicht bij de mensen en wil de zorgorganisatie innovatief en verbindend zijn. Dit vormde dan ook het uitgangspunt bij de digitale transformatie, aangestuurd door de ICT-afdeling. 

Concreet betekende het dat een traag, gebruiksonvriendelijke en instabiele traditionele werkplek werd ingeruild voor een op de zorgmedewerkers en hun patiënten afgestemde werkplek gebaseerd op de Microsoft Cloud. Vanwege de toenemende zorg aan huis en op afstand, krijgen alle ruim 2000 medewerkers een smartphone met relevante apps, zoals het ECD en Outlook, en toegang tot OneDrive. Veiligheid staat hierbij uiteraard voorop en wordt o.a. middels een extra inlogcheck via de smartphone en data-encryptie gegarandeerd.  

 

‘De druk zat erop om in zo’n korte tijd een compleet nieuwe IT-omgeving op te zetten, alle data en applicaties te migreren en duizenden moderne werkplekken in te richten. Dat is gelukt doordat we hier een vaste aanpak voor hebben, ondersteund door een toolset. En door de goede samenwerking binnen het team met de klant.’ 

Wilco Turnhout, cofounder Rapid Circle  

 

Daarnaast worden nieuwe all-in-one Windows 10 flexplekken ingericht zodat er flexibel gewerkt kan worden, ook vanuit huis. Als gevolg van Covid-19 zijn daar een flink aantal laptops aan toegevoegd. Het gehele proces van migratie, onboarding en adoptie wordt zorgvuldig begeleid. Daarbij worden de werkplekken middels een leaseconstructie afgenomen en beheer en beveiliging als dienst geleverd door Rapid Circle. 

Uiteindelijk is Rapid Circle eindverantwoordelijk voor de gehele ICT-omgeving. Voor het beheer en beveiliging van de omgeving, voor de applicaties en voor het inrichten en beheren van de PC’s en devices. Voor een vaste prijs per maand. 

 

Dankzij innovatieve ICT veel meer tijd voor echte zorg 

Prettiger werken en meer mogelijkheden om je werk uit te voeren. Dat zijn twee van de voordelen van de nieuwe werkplek, met nieuwe apps zoals bijvoorbeeld het ECD, die nu werkt op mobiel. Het is in de toekomst niet meer nodig om grote upgrades en veranderingen door te voeren, want de werkplek vernieuwt zich doorlopend en is dus altijd modern. Misschien we het mooiste van de vernieuwing is dat ZNWV nu veel innovaties kan doorvoeren. Een van de voorbeelden die snel is toegepast is het via Bluetooth zichtbaar maken van waar machines en spullen zoals rolstoelen en tilliften zijn en hoeveel ze worden gebruikt op de locaties. Met Teams communiceren medewerkers makkelijker met elkaar. Doordat iedereen een mobiel heeft is het gemakkelijker om nieuwe apps te bouwen via Power Apps, waarmee processen geoptimaliseerd worden. 

Zoals gezegd versnelde Covid-19 de implementatie van het digitale werken binnen ZNWV. Met een zeg maar gerust agressieve planning van 4 maanden ging de gehele organisatie om naar het werken binnen een flexibele en schaalbare cloud-omgeving. Technisch gezien is er een topprestatie neergezet. De reacties van de werkvloer zijn zeer positief, bijvoorbeeld over de beeld- en geluidkwaliteit van Teams en de snelheid van e-learnings.    

 

 ‘Ik ben trots op ons team, de samenwerking met Rapid Circle en de manier waarop we binnen 4 maanden alles hebben geïmplementeerd.’ 

Carolien Venhuizen, hoofd ICT van de Zorggroep Noordwest-Veluwe 

 

Door de nieuwe werkplekken met snellere computers en makkelijke inlogprocedure is er minder frustratie en veel meer tijd voor echte zorg. En dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat. ICT is een middel om zorgmedewerkers ondersteunen, om cliënten beter van dienst te zijn en om zo de maatschappij vooruit te helpen.  

 

‘Vraag vooraf aan medewerkers welke functionaliteiten voor hen belangrijk zijn en bezuinig niet op ondersteuning bij adoptie van de nieuwe werkplek.’ 

Carolien Venhuizen, hoofd ICT van de Zorggroep Noordwest-Veluwe 

 

iconen_Adoptie.png

Met deze nieuwe IT-omgeving is Zorggroep Noordwest-Veluwe klaar voor de toekomst. Technieken als Internet of Things, smart buildings en machine learning staan immers voor de deur en wil de organisatie als eerste kunnen inzetten. En dat is voor ZNWV nu mogelijk. 

 

Over Zorggroep Noordwest-Veluwe 

 Zorggroep Noordwest-Veluwe verleent kwaliteitszorg variërend van lichte tot zware en complexe zorg. De organisatie, bestaande uit 1700 medewerkers, biedt een breed pakket aan diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn, zowel binnen woonzorgcentra als aan huis. 

 

Over Rapid Circle 

 Rapid Circle werd 3 partijen door Zorggroep Noordwest-Veluwe unaniem gekozen als de beste partner. Doorslaggevend was daarbij de kritische opstelling van de experts van Rapid Circle, de toekomstgerichte aanpak en de continuïteit dankzij het wereldwijd beschikbare talent. 

 De ruim 230 experts van Rapid Circle helpen uiteenlopende organisaties elke dag meer waarde uit de Microsoft Cloud halen. Vanuit Amsterdam, Pune (India) en Melbourne werkt Rapid Cirlce samen met commerciële bedrijven en organisaties in de zorg en het onderwijs.