Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Ketenintegratie vervaagt grenzen in de retail

Maak kennis met cross-over bedrijven

Herinner jij je nog de tijd dat je Nike-schoenen kocht bij de plaatselijke sportwinkel? Of je ging naar een elektronicawinkel in de buurt en kocht daar een gloednieuwe Sony hifi-keten? Producenten verkochten hun producten traditioneel aan groothandelaren waar retailers ze vervolgens bestelden om hun winkelvoorraad mee aan te vullen. De consument shopte bij de lokale handelaar en kwam eigenlijk nooit in contact met de fabrikant. Deze grenzen zijn volledig vervaagd. We kopen nu gewoon onze iPhone in de Apple-store en bestellen onze Nike’s in de officiële Nike webshop. De producent is retailer geworden.

Van groothandel naar producent

Maar ook omgekeerd zien we een trend waarbij groothandelaren starten met een eigen productlijn en handelaren steeds meer leunen op hun huismerk. Dit is geen nieuw gegeven, maar deze trend groeit de laatste jaren behoorlijk naarmate e-commerce en omnichannel bedrijven steeds meer voeten in de aarde hebben. Deze whitepaper onderzoekt welk effect deze trend heeft op:

  • De samenwerking binnen de retailbranche
  • Dienstverlening binnen de branche
  • Verdienmodellen
  • Systeemvereisten

Van alle markten thuis

Door het ontstaan van deze cross-over bedrijven ontstond ook de behoefte binnen deze organisaties voor nieuwe expertise, nieuwe processen en nieuwe IT-systemen. Een veelzijdig bedrijf heeft nood aan een software-pakket wat zowel de productie, distributie als verkoop binnen de organisatie faciliteert. Van oorsprong had ieder onderdeel binnen het ketenproces zijn branche-eigen software, maar nu steeds meer bedrijven kiezen voor een gecombineerde aanpak is een all-in-one pakket de oplossing.

Ketenintegratie: cross-over bedrijven worden de norm

Het is wel duidelijk dat dankzij e-commerce het een stuk eenvoudiger is geworden voor producten om de consument rechtstreeks te benaderen. Steeds meer groothandelaren, producenten en retailers zullen kiezen voor een cross-over aanpak en op die manier hun merk versterken. Deze whitepaper zet te belangrijkste trends op een rij en vertelt het verhaal van enkele bedrijven die succesvol evolueerden van traditionele ketenpartner naar cross-over topper. Leer van hun verhaal!