Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Kennisportal nieuws – Nederlandse ziekenhuizen en gemeenten gebruiken nog steeds Windows 7

Onderzoek van Tweakers en RTLZ laat zien dat een aantal Nederlandse ziekenhuizen en gemeenten nog gebruikmaakt van Windows 7. Al twee jaar lang kondigt Microsoft aan dat per 14 januari 2020 de ondersteuning voor dit besturingssysteem stopt. Organisaties die hierna nog Windows 7 draaien, lopen een verhoogd risico op datalekken of cyberaanvallen. Er worden immers geen security-updates meer uitgebracht voor Windows 7.

Legacy IT gooit roet in het eten

Waarom zijn deze organisaties nog niet overgestapt? Zowel gemeenten en ziekenhuizen hebben applicaties die alleen draaien op oudere besturingssystemen. Een upgrade naar Windows 10 zou in deze gevallen dus de operatie op de werkvloer en de dienstverlening verstoren. Om dit te voorkomen biedt Microsoft nog maximaal drie jaar extra bescherming, maar in 2023 moet iedereen definitief over naar een nieuwe versie van Windows.

Ook buiten Nederlands is Windows 7 nog alomtegenwoordig. Onderzoek van NetMarketShare laat zien dat wereldwijd één derde van alle PC’s draait op Windows 7. Laat je dus niet verrassen en zorg ervoor dat alle pc’s in jouw organisatie voorzien zijn van een update. Zo vermijd je een herhaling van het WannaCry-scenario waarbij vooral verouderde XP-computers werden gegijzeld.