Whitepaper risicomanagement in de zorgsector

Beter afgestemd risicomanagement dankzij ERM (Enterprise risicomanagement)

Beter afgestemd risicomanagement dankzij ERM (Enterprise risicomanagement)

Zorginstellingen hebben net als elke organisatie te maken met risico’s. De gezondheidszorg is een complexe wereld waar het samenspel tussen patiënten, verwanten, zorgprofessionals, apparatuur en hulpmiddelen zeer belangrijk is. Calamiteiten en landelijke publicaties over vermijdbare schade in de gezondheidszorg onderschrijven het belang van risicomanagement.

Enterprise risicomanagement

Enterprise risicomanagement (ERM) is een systeem wat het management in staat stelt om relevante risico’s, die de zorginstelling bedreigen, te identificeren, analyseren en beheersen. ERM is een strategische en integrale risicobenadering. Onderdeel van een ERM systeem is het risicomanagementproces. Het ERM systeem omvat een constante cyclus: Plan, Do, Check en Act (PDCA).

Voor een goed functionerend ERM systeem zijn naast een duidelijk visie enkele randvoorwaarden van toepassing. Onderstaand een opsomming van de betreffende randvoorwaarden.

  • Cultuur
  • Structuur
  • Competenties
  • Techniek

Lees gratis de volledige whitepaper waarin risicomanagement uiteen gezet wordt. Daarnaast wordt uitgelegd welke voordelen een ERM systeem kan bieden. Ook het PDCA principe wordt uitgebreid behandeld.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. brengt graag actuele kennis rondom Zorg bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Zorg :  Data Management, de missende schakel in IoT

Hoe kun je zinvol aan de slag met de tsunami van gegevens die door IoT-apparaten gegenereerd wordt? Hoe moet u uw datamanagement- systemen ontwerpen om gegevens om te zetten in waarde? De schaal en scope van de data die gepaard gaat met IoT vraagt om een nieuwe aanpak. Hierbij wordt geavanceerd gegevensbeheer gecombineerd met de integratie van nieuwe IoT-technologie met meer traditionele systemen in een hybride infrastructuur.

Lees verder

Zorg :  Kwaliteit verbeteren door bedrijfsprocessen te optimaliseren

Als processen goed zijn beschreven en worden gehandhaafd vormen ze het fundament voor een goed bedrijfsresultaat. In het geval van Zorgstroom betekent het de beste zorg. Omdat deze Zeeuwse zorgorganisatie zijn processen zo goed op orde heeft, haalde het als een van de eerste zorginstellingen in Europa en Nederland het kwaliteitscertificaat ISO 9001:2015. Hoe ze dat lukte leest u in dit interessante referentieverhaal.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.