Whitepaper Procesmanagement: Het ideale proces

5 uitdagingen bij procesmanagement

5 uitdagingen bij procesmanagement

De implementatie van ‘het ideale proces’ is voor veel bedrijven moeilijk te realiseren. Maar wat is nu eigenlijk het ideale proces? Procesmanagement kan een bedrijf veel opleveren, maar een perfect bedrijf bestaat niet.  Om goed te presteren is het van belang dat de processen op orde zijn en moeten de processen continu aangepast kunnen worden aan de behoeftes van de klant en/of omgeving. Deze whitepaper gaat dieper in op de uitdagingen bij een succesvolle implementatie van procesmanagement.

Procesmanagement is een traject vol uitdagingen
Bij de implementatie van procesmanagement komen een aantal uitdagingen kijken. Vijf van deze uitdagingen zijn:

 1. Vermijd eenzijdige focus of kortetermijnvisie
 2. Bedenk goed of modellering zin heeft
 3. Ga na tot welk detailniveau u wilt gaan.
 4. Bedenk goed wie de eigenaar is en wat zijn/haar rol is.
 5. Maak een keuze voor verdergaande standaardisatie of professionele vrijheid.

Hieronder staan twee van de 5 uitdagingen toegelicht:

 1. Eenzijdige focus of kortetermijnvisie
  Eenzijdige acties zoals analyses en verbeteracties richten zich voornamelijk op het oplossen van één specifiek probleem. Hierdoor kunnen kleine brandjes wel geblust worden, maar er ontstaat geen structurele verbetering. Bij een kortetermijnvisie kijkt de organisatie vooral naar het voorkomen van kosten en het realiseren van kortetermijnwinst. Hierdoor worden de processen minder bekeken vanuit de lange termijn en vanuit een integrale invalshoek.  
   
 2. Heeft modellering zin?
  Om het inzicht in de processen te vergroten is modellering een handig middel om te gebruiken. Het proces van modelleren helpt bij het maken van aanpassingen in beleid en uitvoering. Procesmodelleringstools kunnen helpen bij het zichtbaar maken en analyseren van verspilling in bijvoorbeeld Lean trajecten.

Download de whitepaper
Download geheel vrijblijvend de volledige whitepaper over procesmanagement. De whitepaper gaat dieper in op de bovenstaande 2 uitdagingen en de overige 3 uitdagingen. Naast deze uitdagingen bij procesmanagement gaat de whitepaper ook nog in op een succesvol praktijkvoorbeeld.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Strategisch ManagementBusiness Process Management bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Strategisch Management :  Productiviteit verhogen met 10 quick wins

Meer werk verzetten, in minder tijd zonder jezelf over de kop te werken? De werkdruk ligt steeds hoger en werkgevers hebben steeds hogere verwachtingen. Hoe kun je aan deze eisen voldoen? Deze uitdaging gaan we aan met de 10 quick wins in deze whitepaper. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van verouderde IT-systemen, effectiever vergaderen en slimmer samenwerken. Lees snel verder en verhoog de productiviteit in jouw organisatie.

Lees verder

Business Process Management :  Stap 1: Visie Bepalen

Het beschrijven van processen bestaat uit acht stappen waarvan “het bepalen van de visie” de eerste stap is. Voor het bepalen van de visie is het handig om drie stappen te hanteren welke in deze whitepaper worden behandeld. Lees verder en download geheel vrijblijvend “Stap 1: Visie Bepalen” uit de serie whitepapers waarin de drie bovenstaande stappen uiteengezet worden. Daarnaast worden de diverse valkuilen besproken.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.