Whitepaper Predictive analytics

Wat zijn de succesfactoren van predictive analytics?

Wat zijn de succesfactoren van predictive analytics?

Predictive analytics is een BI vorm die al een tijdje mee gaat. Toch lijkt deze vorm steeds vaker op te duiken. Het grootste verschil met andere BI modellen staat al in de naam: predictive, oftewel voorspellend. Predictive analytics is een van de meest praktische, maar ook ingewikkelde toepassingen van BI. Met predictive analytics gaat het om het voorspellen wat mensen doen. Welke consument gaat welk product aanschaffen? Waarom wil iemand dat specifieke programma op tv zien? Maar een ander voorbeeld (voor politie of de creditcardindustrie) is bijvoorbeeld ook: op welk moment gaan mensen frauderen of stelen?

Wat is het verschil tussen predictive analytics en andere vormen van BI?
Om te kunnen zien hoe predictive analytics zich verhoudt tot andere vormen van BI, is het model van Gartner gebruikt. In het model komen 4 soorten analytics aan de orde:

BI model Gartner

 1. Discriptive analytics
  In deze veel voorkomende BI vorm kijken we terug naar het verleden. Wat is er gebeurd, wie heeft wat gedaan, door wie en waar? We noemen dit ook wel de ‘rearview mirror BI’. De centrale vraag bij discriptive analytics is: wat is er gebeurd?
 2. Diagnostic analytics
  Hierbij kijken we ook naar het verleden, maar er is ook een analyse over waarom bepaalde dingen gebeurd zijn. De centrale vraag bij diagnostic analytics is: waarom gebeurde het?
 3. Predictive analytics
  Natuurlijk is het verleden erg belangrijk, maar BI wordt pas echt nuttig als we er ook iets mee kunnen in de toekomst. Predictive analytics doet voorspellingen op basis van data uit het verleden. De centrale vraag bij predictive analytics is: wat gaat er gebeuren?
 4. Prescriptive analytics
  Prescriptive analytics is de volgende stap voor de toekomst voorspellen. Vragen die centraal staan bij prescriptive analytics zijn: Welke toekomstscenario’s zijn er en hoe kunnen we deze beïnvloeden? Hoe kunnen we het laten gebeuren? Of Wat kunnen we doen op het moment dat het gebeurd?

Download de whitepaper
Wilt u meer te weten komen over predictive analytics? Download dan nu geheel vrijblijvend de whitepaper “Predictive analytics” en ga er nog dieper in. De whitepaper gaat nog in op het succes van predictive analytics en geeft u een duw in de goede richting om te beginnen.

 

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Business IntelligenceBI ToolsBusiness Analytics bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Business Intelligence :  2 marketing trends die je niet mag missen

De hoeveelheden data die organisaties ter beschikking hebben zijn enorm. De uitdaging voor marketeers is deze ruwe data omzetten in waardevolle informatie. Hoe pak je dat aan? Hoe verenig je IT met marketing zodat je de klantreis kunt optimaliseren? Deze whitepaper verdiept 2 marketing trends die jouw organisatie helpen bij het effectief inzetten van nieuwe technologie.

Lees verder

Business Intelligence :  Slimmer zakendoen met visual analytics

Visual analytics is dé trend in Business Intelligence (BI). Met self-service hebben gebruikers meer grip op - en flexibiliteit in hun analytische vondsten in data, zonder van IT afhankelijk te zijn. In dit TDWI best practices rapport zijn de ervaringen met zelfgestuurde BI en visual analytics onderzocht onder bijna 500 business- en IT-leidinggevenden wereldwijd.

Lees verder

BI Tools :  Dashboards: 10 tips voor het optimale format

Met een goed en effectief ontworpen dashboard krijgt u data nog inzichtelijker. Beslissingen, gebaseerd op feiten, kunnen sneller gemaakt worden. Maar waar moet een goed dashboard aan voldoen? Hoe krijgt u uw data nog beter inzichtelijk? Deze whitepaper geeft u 10 tips hoe u uw data nog beter kunt visualiseren aan de hand van dashboards.

Lees verder

BI Tools :  10 Business intelligence trends voor 2018

De ontwikkelingen in BI gaan razend snel. Om dit goed te monitoren heeft Tableau Software een onderzoek gestart naar de meest besproken business intelligence trends voor 2018. Wilt u uw organisatie ook naar een hoger niveau tillen op het gebied van BI? Lees deze 10 trends en u bent volledig op de hoogte.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.