Wat is de toekomstige rol van de accountant?

Accountant wordt zakelijke vriend

Accountant wordt zakelijke vriend

De rol van de accountant: wat is dit voor de toekomst? Er is geen toekomst voor de accountant als hij vasthoudt aan transactionele processen. Een accountant moet naast de ondernemer komen te staan. Om dit te realiseren is het belangrijk dat de ICT op orde is. Uiteraard is het niet fair om alle accountants over een kam te scheren, maar dit is wel een valkuil. Wereldwijd bekende managementgoeroe Paul Hughes constateerde dat accountants de neiging hebben om hun eigen vakkennis te etaleren en dit levert niet of nauwelijks een dialoog op. Antwoorden is statisch en vragen zijn dynamisch, terwijl vragen juist de initiatiefnemers zijn. Vragen zijn normaal gesproken dynamisch en leidend in een proces.

Luisteren is een belangrijke eigenschap voor de rol van de accountant
Het is een vaardigheid om de juiste vragen te stellen, het maakt onze gedachten creatiever en flexibeler. Tevens stelt het ons in staat om nieuwe vormen van strategie, innovatie en gedrag te bewandelen. Gesloten vragen maken ons beperkter dan open vragen. De beste vragen geven ons weer ideeën voor nieuwe vragen. Dit is ook zo voor een accountant. Hoe meer een accountant luistert, hoe meer informatie hij krijgt van de ondernemer. Enkele vragen zouden kunnen zijn:

  • Wat speelt er in het bedrijf?
  • Waar liggen de gevoeligheden betreffende de jaarrekeningen?

Daarnaast is het samenvatten van de antwoorden erg goed om te doen. Hiermee krijgt een accountant nog meer informatie en controleert hij of alle informatie goed begrepen is. Leef mee met de ondernemer, wat houdt hem wakker en welke steun zoekt hij?

Waar ligt de toegevoegde waarde van een accountant?
Het gaat niet alleen om de inhoud, zoals de controle van de jaarrekeningen. Het gaat om de relatie die een accountant heeft met een ondernemer. Zeker in de huidige economische tijden is de klus winnen op prijs niet genoeg.

Download de whitepaper ‘Accountant wordt zakelijke vriend’ en lees meer over de transformatie voor de rol van de accountant naar zakelijke partner. Lees in deze whitepaper meer over de gouden toekomst van de accountant, het ontsluiten van kennis en advies in de praktijk en een praktijkcase van Witlox Van den Boomen.

Download nu

Download nu dit kennisitem door onderstaand formulier in te vullen.

Partner

ETTU

ETTU helpt organisaties bij de digitale transformatie en journey to the Cloud door de inzet van Microsoft Azure, Office 365 en .NET. Samen met jouw organisatie transformeren wij Microsoft technologie in zakelijk voordeel. Hierbij profiteer je van meer dan 10 jaar Microsoft ervaring en o.a. ons Cloud Productivity partnership met Microsoft.

Profiel ETTU ›
 
 

Download artikel

Wat is de toekomstige rol van de accountant?

Maakt uw organisatie gebruik van Office 365?

Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Kennisportal.

 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.