Klimaatakkoord van Parijs heeft ook invloed op het bankwezen

Duurzaam bankieren in de spotlight

Duurzaam bankieren in de spotlight

In het klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd dat elk land de CO2-uitstoot moet terugdringen. Voor Nederland betekent dit dat we in 2030 49% minder mogen uitstoten dan in 1990. Tegen 2050 gaan we uit van 95% minder uitstoot. Om dit doel te halen zullen we op diverse gebieden behoorlijk moeten investeren. Naar schatting gaat dit de Europese deelstaten in totaal ongeveer 180 miljard per jaar extra kosten. Een behoorlijke geldstroom, daarom heeft dit klimaatakkoord ook een grote impact heeft op de financiële sector. Voor de Europese Unie staat duurzaam bankieren dan ook hoog op de agenda.

Integratie van duurzaamheid in het beleid

Deze whitepaper neemt enkele wetsvoorstellen en resoluties onder de loep die door de Europese Commissie worden bekeken. In hoofdlijnen gaat dit over:

  • De impact van deze voorstellen op processen binnen de financiële sector
  • Het stijgend belang van duurzame investeringen en de invloed op de productportefeuille van banken en verzekeraars
  • De ontwikkeling van duurzaamheidsrapportages

Actieplan van de Europese Commissie

In het actieplan om duurzaamheid te financieren verwijst de Europese Commissie naar duurzaam bankieren als ‘het proces waarbij bij investeringsmogelijkheden voldoende rekening moet worden gehouden met het milieu, maatschappij en governance.  Dit leidt tot meer duurzamere investeringen voor de langere termijn’.  Winst mag dus niet meer de enige KPI zijn, ook klimaat en maatschappij wegen zwaar. Het actieplan bevat wetsvoorstellen en resoluties die we kunnen groeperen in 2 categorieën:

  • Initiatieven met focus op het veranderen van producten en diensten (productniveau)
  • Initiatieven die met name het bedrijfsbeleid aanpakken (bedrijfsniveau)

Een voorbeeld van een initiatief op productniveau is het opstellen van standaarden en labels voor ‘groene’ financiële producten.

Bekijk het actieplan zelf

Met de whitepaper Sustainable Finance krijg je inzicht in de verschillende initiatieven en de hieraan gekoppelde tijdslijn. Wat is de impact van duurzaam bankieren? Waar liggen de risico’s? Je leest het hier!

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom TrendsFinanciële Instellingen bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Trends :  10 belangrijke trends in de geestelijke gezondheidszorg

De zorg is in beweging en de ggz is daar geen uitzondering op. Door een stijgende vraag naar zorg en een tekort aan personeel staat de branche onder druk. Tegelijk zijn er een aantal maatschappelijke en technologische ontwikkelingen die ervoor zorgen dat in 2020 de zorg ingrijpend verandert. Welke trends en ontwikkelingen dat zijn? Dat lees je hier.

Lees verder

Trends :  Van vergrijzing tot robotica: dit verandert de zorg

Technologie, besparingen of een tekort aan personeel. Het zijn maar enkele elementen die de komende jaren een grote invloed zullen hebben op de zorg. Hoe gaan we hiermee om? Welke initiatieven zullen ons helpen bij het verlenen van goede zorg? Deze whitepaper zet 8 zorgtrends voor je op een rij die ervoor zorgen dat de zorg in 2020 ingrijpend verandert. Lees je mee?

Lees verder

Financiële Instellingen :  Is de financiële sector klaar voor verandering?

Voor de traditionele spelers in de financiële dienstverlening zit er niets anders op dan ook gebruik te maken van cloudtechnologie. Doen ze dat niet, dan worden ze ingehaald door jonge start-ups die met hun cloud-only strategie in staat zijn snel en proactief te reageren op veranderingen in de markt. Maar hoe combineer je een traditioneel IT-landschap met moderne clouddiensten? Dat lees je in deze whitepaper.

Lees verder

Financiële Instellingen :  Groeipijnen? Zo reken je ermee af!

Een bedrijf oprichten en groei realiseren, het is een uitdaging waar meerder ondernemers tegenaan lopen. Er zijn namelijk een aantal factoren die ondernemingen belemmeren in hun groei. Deze whitepaper zet 5 bekende factoren op een rij en laat zien hoe je met technologie deze belemmeringen weghaalt. Lees je mee?

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.