IoT biedt oneindig veel mogelijkheden

Kansen, uitdagingen, misvattingen en voorbeelden

Kansen, uitdagingen, misvattingen en voorbeelden

Iedereen kent inmiddels de vele mogelijkheden van IoT. Door een heel scala aan apparaten te verbinden met elkaar en met een platform maken we onze wereld inzichtelijk en meetbaar. Ons onderbuikgevoel, ervaring en intuïtie maken plaats voor datagedreven beslissingen en openen de deur naar nieuwe inzichten. In iedere branche zijn toepassingen te bedenken, denk maar aan het optimaliseren van de oogst door landbouwers of het vermijden van downtime in de fabriekshal. En te bedenken dat we nog maar aan de vooravond staan van alle IoT-mogelijkheden en investeringen!

Basisbegrippen IoT

Voordat je inzicht krijgt in alle voordelen, kansen, bedreigingen, misvattingen en praktische toepassingen is het belangrijk om nog even de basisprincipes van IoT op een rij te zetten. Het eerste hoofdstuk van dit e-boek vertelt dan ook in detail over de 3 lagen waaruit een IoT-oplossing bestaat.

  1. De edge: de link tussen het ‘thing’ en het cloudplatform. Vaak is dit een klein toestel wat rechtstreeks in verbinding staat met het platform, soms is het een verzameling van apparatuur met geavanceerde communicatiemogelijkheden.
  2. Het cloudplatform: zonder cloud is geen IoT mogelijk. In dit platform staan alle applicaties en componenten die IoT-services mogelijk maken.
  3. Het fysieke toestel: geen Internet of Things zonder apparaten die je wil verbinden. Bijna elk toestel kan je aanhaken op het platform.

Welke stappen moet je zetten?

Dit e-boek gaat dieper in op de stappen die je maakt richting effectieve IoT-oplossingen maar laat met praktische voorbeelden ook zien hoe bedrijven en organisaties deze moderne technologie al inzetten in hun bedrijfsvoering. Van fabriekshallen tot gezondheidszorg, IoT beperkt zich niet tot één branche.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Cloud ComputingIT Architectuur bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Cloud Computing :  Cybercrime: constant op je hoede?

In dit eerste trendrapport in de achtdelige reeks Survival of the Smartest lees je meer over hoe het brein omgaat met de dreiging van cybercriminaliteit. Zijn we altijd op onze hoede? Of zijn we ondanks de vele verhalen over hacks en aanvallen soms te laks? Je leest het in dit eerste trendrapport. Ook vind je hier een handig overzicht van de andere edities.

Lees verder

Cloud Computing :  Online retail populair doelwit voor cybercriminelen

Online shoppen is populairder dan ooit, tot groot plezier van cybercriminelen die azen op inlogcodes en creditcardgegevens. Om deze privacygevoelige data van klanten veilig te stellen, is het belangrijk om verder te kijken dan de geijkte paden. Er zijn namelijk een aantal onderbelichte risico’s. Hierdoor zijn online retailers extra kwetsbaar voor aanvallen. Dit rapport zet 3 onbekende security trends op een rij.

Lees verder

IT Architectuur :  Geef nu onderwijs als in 2025

Blended learning, lifelong learning, een smart campus en AI zijn maar een paar ingrediënten van toekomstbestendige onderwijsinstellingen. Wil je in de nabije toekomst relevant blijven dan zul je snel moeten innoveren. Vergroot je aantrekkingskracht en verlaag bovendien je beheerkosten. De infrastructuur helpt je vooruit. Hier lees je hoe!

Lees verder

IT Architectuur :  Optimaal online samenwerken zonder datalekken

Online samenwerken met collega’s, klanten en leveranciers is inmiddels zo ingeburgerd dat we ons afvragen hoe we dat voorheen deden. Dit flexibel online samenwerken heeft wel grote impact op dataveiligheid. Hoe zorg je ervoor dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot bedrijfskritische informatie? Een belangrijk hulpmiddel hierbij is Mobile Device Management. Deze gids helpt je op weg.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.