Integraal risicomanagement: de weg naar volwassenheid

Integraal risicomanagement schept kansen voor de zorg

Integraal risicomanagement schept kansen voor de zorg

Al vorens het starten van de implementatie en inbedden van risicomanagement is het belangrijk om een heldere visie en bereidheid tot groeien te hebben. In dit artikel gaat Marieke Kessels (risicomanagement expert) in op de basisprincipes van integraal risicomanagement. Zorgorganisaties ondernemen vele activiteiten op het gebied van risicomanagement. Medewerkers registreren en analyseren incidenten, voeren gedetailleerde risicoanalyses uit op processen of andere specifieke onderwerpen.

De essentie van integraal risicomanagement
Zorgorganisaties bevinden zich op verschillende posities in het groeimodel voor integraal risicomanagement.

  • Organisaties hanteren enkel nog de eerder genoemde gefragmenteerde aanpak
  • Organisaties hebben een eenmalig risicoprofiel opgesteld, maar doorlopen geen continu proces.
  • Koplopers, die regelmatig hun risicoprofiel updaten en risicomanagement een plek hebben gegeven in hun plan en control cyclus.

Wat de positie van de organisatie ook is, er zijn een aantal essentiële principes om te kunne spreken over succesvol integraal risicomanagement. Lees hierover verder in het volledige artikel.

De weg naar volwassenheid
Er zijn verschillende wegen naar volwassenheid. Iedere organisatie kiest zijn eigen route en tempo als het gaat om risicomanagement. Lees in het volledige artikel meer over het voorbeeld van ziekenhuis Rijnstate en gehandicaptenorganisatie ORO.

Download het artikel
Download geheel vrijblijvend het volledige artikel over integraal risicomanagement. Lees hierin meer over de noodzaak, de essentie en de diverse wegen naar volwassenheid.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. brengt graag actuele kennis rondom VernieuwingZorg bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Vernieuwing :  De impact van blockchain op de supply chain

Blockchain zorgde al voor een revolutie in de financiële wereld en kan ook de supply chain grondig veranderen. Deze whitepaper neemt ons mee in de toekomst van de supply chain en toont aan de hand van een proces in de voedselindustrie hoe deze toekomst eruit ziet. Wil jij ook een kijkje nemen in die toekomst? Download dan snel deze whitepaper.

Lees verder

Zorg :  Data Management, de missende schakel in IoT

Hoe kun je zinvol aan de slag met de tsunami van gegevens die door IoT-apparaten gegenereerd wordt? Hoe moet u uw datamanagement- systemen ontwerpen om gegevens om te zetten in waarde? De schaal en scope van de data die gepaard gaat met IoT vraagt om een nieuwe aanpak. Hierbij wordt geavanceerd gegevensbeheer gecombineerd met de integratie van nieuwe IoT-technologie met meer traditionele systemen in een hybride infrastructuur.

Lees verder

Zorg :  Kwaliteit verbeteren door bedrijfsprocessen te optimaliseren

Als processen goed zijn beschreven en worden gehandhaafd vormen ze het fundament voor een goed bedrijfsresultaat. In het geval van Zorgstroom betekent het de beste zorg. Omdat deze Zeeuwse zorgorganisatie zijn processen zo goed op orde heeft, haalde het als een van de eerste zorginstellingen in Europa en Nederland het kwaliteitscertificaat ISO 9001:2015. Hoe ze dat lukte leest u in dit interessante referentieverhaal.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.