Hardwarevirtualisatie en licenties: 5 belangrijke vragen

Nieuwe hardware? Let op uw Oracle licenties en voorkom financiële gevolgen

Nieuwe hardware? Let op uw Oracle licenties en voorkom financiële gevolgen

Virtualisatietrends in datacenters zijn ontstaan door kostenbesparing, maar ook door de verbeterde operationele efficiëntie die virtualisatie met zich mee brengt. Hoe kunnen organisaties hun licenties onder controle houden? De geldigheid van licenties is vaak de reden van hardwareveranderingen. Organisaties moeten deze licenties goed in de gaten houden om dit te voorkomen.

Hardwarevirtualisatie
Sinds de ontwikkelingen in virtualisatie is het veel organisaties weer gelukt om de storage-uitdagingen weer onder controle te krijgen. De grip op storage en SAN (Storage Area Network) omgevingen is weer terug door de huidige omgevingen te migreren of in sommige gevallen te consolideren naar een snellere disk of flash platform (Appliance).

De levensduur voor bestaande hardware-omgevingen telt gemiddeld 3 tot 5 jaar. Dit maakt dat bedrijven met regelmaat nieuwe hardware moeten aanschaffen. Serverparken worden meestal vervangen door nieuwe en snellere servers. Snellere service betekend ook snellere bedrijfsprocessen en een snellere doorlooptijd. Toch kijken organisaties niet of nauwelijks naar de licentiebepalingen. Waardoor organisaties een behoorlijk financieel risico kunnen lopen.

Loopt uw organisatie een financieel risico?
Voor duidelijkheid over de risico’s die spelen op het gebied van Oracle licentiëring in de organisatie zal de whitepaper verder ingaan op vijf vragen. Kunnen de meeste vragen met ‘ja’ beantwoord worden? Dan is het financieel risico beperkt. Kunnen de meeste vragen met ‘nee’ beantwoord worden? Dan is er een mogelijkheid tot een potentieel financieel risico en is het een goed idee om naar de licenties te kijken. Bekijk de onderstaande vragen:

  1. Was ik voor of tijdens de aanschaf van de (nieuwe) hardware, op de hoogte van de huidig geldende Oracle licentiebepalingen?
  2. Heb ik de hardware verschillen, met inzicht in de processor/core relatie, tussen mijn oude en nieuwe omgeving met elkaar vergeleken?
  3. Heb ik duidelijk inzicht in alle database opties en packs die staan geïnstalleerd op al mijn Oracle omgeving(en)?
  4. Heb ik de licentieregels van Oracle correct toegepast bij het bepalen van de nieuwe infrastructuur?
  5. Maak ik gebruik van VMware versie 5.1 of hoger voor mijn Oracle-omgeving?

Download de whitepaper over Oracle licenties
Lees meer over de financiële gevolgen van het in gebruik nemen van nieuwe hardware in een Oracle-omgeving. Aan de hand van een praktijkscenario zal uitgelegd worden wat organisaties kunnen doen om de financiële risico’s tot een minimum te beperken.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. brengt graag actuele kennis rondom Datacenters bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Datacenters :  Flashgeheugen geeft gewenste data flexibiliteit in het datacenter

De explosieve groei van data heeft een impact op de manier waarop dataopslag ingericht moet worden. In vele gevallen verdubbelt het volume bedrijfsgegevens elke 2 jaar. Deze groeiende berg data moet ook nog eens veel sneller dan voorheen bewerkt kunnen worden. Daarnaast verandert de aard van die verwerking: ook ongestructureerde data worden steeds vaker bestudeerd. Tegelijkertijd groeien de budgetten voor opslag nauwelijks. De vraag rijst dan: hoe bereik je met deze randvoorwaarden toch de gewenste data- flexibiliteit?

Lees verder

Datacenters :  IT-trends waarop u moet anticiperen

Lange tijd was 2020 een stip op de horizon, gebruikt om een verre toekomst mee aan te geven. Maar over 3 jaar is het al 2020. Hoe ziet de wereld van IT-dienstverlening er dan uit? Wat zijn de bedreigingen en wat de kansen? Dit zijn de trends waarop u nu al kunt inspelen.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.